Největší party letošního roku se nekoná, tedy alespoň ne v Karlových Varech. Festival ale přijede za vámi

Za normálních okolností by dnes před hotelem Thermal ležel dlouhý červený koberec a po ulicích by se proháněly nablýskané limuzíny. Ráno bylo sice před hotelem také trošku rušněji než obvykle, ale k 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu to mělo daleko. Ten sice organizátoři museli odložit na příští rok, fanoušci přesto o filmové zážitky nepřijdou. Co se tedy letos chystá?

Kraťoučký červený koberec před hotelem Thermal pokrývá sotva schody, kolem něj jsou rozestavěné kamery a o kousek dál sedí na židličce s notýskem v ruce prezident karlovarského festivalu Jiří Bartoška.

Namísto slavnostního zahájení se totiž dnes v hotelu natáčí klip, který zahájí festivalovou filmovou přehlídku TADY VARY. Ta se bude od pátku 3. do soboty 11. července promítat v 96 kinech po celé České republice.

Festival ve vašem kině

Program filmové přehlídky TADY VARY

Každý den si tak diváci budou moct vychutnat dva z celkem šestnácti snímků, které vybral dramaturgický tým karlovarského festivalu. Ve všech kinech se bude promítat stejný film ve stejný čas, a to konkrétně každý den vždy od 17 a 20 hodin.

Na úvodní projekci snímku Dnes končí léto je v malém sále hotelu Thermal samozřejmě vyprodáno, svojí návštěvou ji navíc poctí delegace složená z organizátorů festivalu. Ta bude pak postupně projíždět republikou a navštíví postupně projekce ve všech kinech, která se do projektu zapojila.

Zažijte Karlovy Vary bez davů, lákají místní

Stejně jako ostatní města, i Karlovy Vary se potýkají s odlivem návštěvníků. Pro místní podnikatele je letošní začátek letní sezóny kvůli zrušení festivalu o to náročnější. „Město je úplně prázdné, na parkovišti jsem si mohl vybrat asi ze 150 míst,“ popisuje své dojmy z Varů po pandemii letní reportér Radiožurnálu Ľubomír Smatana.

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu bude dnes prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška. Nalaďte si Radiožurnál po 17. hodině.

autoři: Ľubomír Smatana , and
Spustit audio