Největší kávový prohřešek v etiketě – olíznout lžičku po zamíchání kávy! Radí Eva Filipová

25. únor 2019

Platí, že lžičku, kterou jsme míchali kávu, nemáme olizovat, ale od kávy smočenou ji máme položit na podšálek.

Je to jedno z největších faux pas, které máme tendenci dělat. Zamíchat si kávu lžičkou, a tu lžičku olíznout.

Proč se nemůže lžička olíznout – třeba jako u moučníku? Protože je to jedno ze zásadních pravidel etikety, a když to uděláte, hned před ostatními stolovníky na sebe prozradíte, že neznáte pravidla etikety.

Lžička se prostě neolizuje, i když máte pocit, že ušpiníte podšálek. Zkrátka zamíchejte a lžičku odložte. Nikdy neolizujte!

Něco jiného je cappuccino nebo káva s mléčnou pěnou či šlehačkou. V takovém případě můžeme pěnu nebo šlehačku ochutnat lžičkou, to je něco jiného než olizování lžičky.

Eva Filipová

Eva Filipová se zabývá především tématikou společenského chování. Je autorkou knihy Společenská nápověda. Po roce 1991 byla jednou z prvních, která začala s programem úspěšných kurzů pro ženy. Sama absolvovala studium na Mezinárodní škole pro estetiku v New Yorku.

Je členkou redakční rady časopisu Prestige, autorkou mnoha zajímavých reportáží z exotických zemí a spoluautorkou Zlaté kuchařky. Její mimořádný zájem o gastronomii a znalost prostředí jí přivedl k napsání dalších knih jako Exellent menu a Česká moderní kuchyně. Práci kuchařů obdivuje a jejich finální výtvory považuje za výtvarná díla.

Eva Filipová
Spustit audio