Nejsme velmoc, Češi jsou v dobrém obyčejní. Ale výjimečný je náš humor, tvrdí historik Michal Stehlík

6. červenec 2022

Proč se historik Michal Stehlík považuje za naivního slávistu? „Říká se, že být slávistou je celoživotní masochismus a naivita,“ směje se v Blízkých setkáních. „Mám to po tatínkovi,“ svěřuje se v rozhovoru s Vasilem Fridrichem. Historik se věnuje nejen fotbalu, ale je i osminásobným tatínkem. Přesuny dětí a dovolené zvládá bez auta. Na Dvojce rozebral i českou národní povahu. „Všichni jsou proti nám. A když není nikdo proti nám, tak si ho vyrobíme,“ říká s nadsázkou.  

„Nejsme velmoc, jsme v dobrém obyčejní,“ popisuje povahu Čechů historik Národního muzea Michal Stehlík. Který národní sebeklam má nejraději? „Mýtus o české výjimečnosti,“ připouští v rozhovoru na Dvojce. V čem jsme neobyčejní, to je humor,“ dodává v Blízkých setkáních. 

Domnívá se, že hrdiny potřebujeme, ale varuje před fenoménem mramorových slz. „Hrdinou se totiž může stát každý,“ vyjádřil se v rozhovoru s Vasilem Fridrichem.  

Historik a otec osmi dětí

„Historie se neopakuje, ale rýmuje.“ Citát Marka Twaina považuje historik Michal Stehlík za své životní motto. Zarytý Slávista má rád fotbal i ochotnické divadlo a vychovává osm dětí.

V Blízkých setkáních prozradil, že spolu s kolegy připravuje výstavu o zpěváku Miro Žbirkovi, která proběhne na podzim v hlavní budově Národního muzea. 

Optimista, i když ví, že historie se opakuje

Může být odborník, který ví, že události se opakují, optimistou? „Kdybych nebyl optimistou, osm dětí by nebylo na světě,“ odpovídá s nadsázkou.  

Bývalý děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy všechny své schopnosti uplatnil při distanční výuce v době covidové pandemie. „Měli jsme jednotřídku,“ směje se při vzpomínce na domácí vzdělávání.

Vymýšleli jsme týdenní projekty a děti je v neděli prezentovaly nám všem ostatním, vypráví historik, kterému v žilách koluje i krev pedagoga. 

autoři: Vasil Fridrich , juk
Spustit audio

Související