To nejlepší z letošního „cestovatelského“ Jak to vidí… O cestování tu vůbec nejde

2. září 2016

O prázdninách komentářový pořad Jak to vidí… mění své pravidelné schéma. Své názory na nejrůznější kouty světa vám v něm zprostředkovávají cestovatelé a dokumentaristé. Připomeňte si ty, které na webu zaujaly nejvíc.

Od pondělí 5. září se pořad Jak to vidí... vrací ke svému tradičnímu tématu. My vám zatím přinášíme top 5 nejúspěšnějších článků s „cestovatelskou“ tematikou. Články řadíme vzestupně.

5. Lenka Klicperová: Proč obyčejní Iráčané podporují Islámský stát?

Jarmila Štuková a Lenka Klicperová se právě vrátily z Arabistánu (arabské části Iráku)

Válečná zpravodajka Lenka Klicperová se nedávno (přes Turecko) vrátila z Iráku. „Území Islámského státu se rapidně zmenšuje,“ říká. Bohužel to s sebou přináší i současnou neklidnou situaci v Evropě. Klicperová se vyjádřila i k osobnosti tureckého prezidenta Erdogana ve světle neúspěšného puče. Čtěte dál.

4. Jak úspěšně integrovat migranty? Švýcarsko ví už dávno

Švýcarsko

V osmimilionovém Švýcarsku žije přes 24 % cizinců. Už před 10 lety tam v továrně nedělal třeba jediný Švýcar. Jak to, že tam nedochází k třecím plochám jako v Německu? „Je tam ten vzájemný respekt. Švýcaři vědí, že cizince potřebují,“ říká Alena Koukalová, ředitelka česko-švýcarské obchodní komory. Zjistěte víc.

3. Angelina Jolie je opravdová. Práce s ní je vlastně děsně nudná, říká fotografka

Angelina Jolie a William Hague (UNHCR; Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky) v Africe (Nzolo camp)

Humanitární fotografie je dnes nejpopulárnější snímek, po kterém sáhnou všechny agentury. Ne vždy jim ale podle fotografky a dokumentaristky Líby Taylor můžete věřit. Na druhou stranu věřit můžete „krásné holce“ Angelině Jolie. Jak se pracuje s hollywoodskou hvězdou? Možná budete překvapeni. Čtěte!

2. Hrstka československých legionářů zkrátila 1. světovou o půl roku. A nikdo to neví

Československé legie v Jekatěrinburgu (1918)

Přes 50 let se o nich nesmělo mluvit. Nesnášeli je jak Němci, tak komunisti. Poslední hraný film o nich vznikl někdy před 80 lety. Filmový režisér Petr Nikolaev, který má na svém kontě třeba snímek Lidice, to chce změnit. Proto taky strávil posledních pět let na Sibiři. Zjistěte víc.

1. Jarmila Štuková: Proč jsou mezi uprchlíky mladí muži? Proč nebojují?

Jarmila Štuková z Kurdistánu

Jarmila Štuková do Kurdistánu odjela natočit dokument o těch, kteří doopravdy stojí proti Islámskému státu. S manželem Andrejem působili na několika frontových liniích nedaleko Mosulu, Kirkúku a Sindžáru. Vyvrací některé zakořeněné představy. A ukáže vám, jak to vypadá v první linii. Podívejte se!

autoři: lup , zis , rota
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.