Nejlepší neznámá skupina, to je Ladě

12. březen 2015

Neznáma kapela se známými hudebníky, skupina Ladě, právě vydala nástupce alba Kalná, které patřilo mezi nejoceňovanější desky roku 2011. Novinka s názvem Lešť skupinu představuje v ještě silnější formě než dřív.

Kolekci jedenácti syrových písní, které rozhodně „nepohladí po duši", dokonale podtrhují texty zpěváka a básníka Michaela Kubesy. Jeho „waitsovský“ chraplák společně s výkonem vynikající kapely je kombinací, která před čtyřmi lety oslovila nejen klubové publikum, ale i hudební publicisty. Ti obratem pro kapelu vymysleli nálepku „nejlepší neznámá skupina" a udělili jí nominaci na žánrového Anděla.

Vydání alba Lešť podpoří turné po českých a moravských klubech, které Ladě zahájí 18. března ve Vsetíně. Termín pražského křtu vychází na 20. března.

Ještě předtím Ladě novinku pokřtí v Nočním proudu Jitky Benešové v neděli 15. března.

Poslouchejte hodinu před půlnocí.

autor: jib
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.