Nejkvalitnější voda teče z kohoutků v Mladé Boleslavi, říká Jan Tuna

29. březen 2018

Po testech balených vod přišla na řadu pitná voda z vodovodního řadu. Jak kvalitní vodu máte doma vy? A proč rozhodně nepít ani nevařit s teplou vodou?

Pít vodu z kohoutku, nebo sáhnout po balené? Podle autora pořadu A dost! internetové televize Stream.cz Jana Tuny, určitě kohoutkovou. „Na mnoha místech Česka lidem teče voda, která je kvalitnější než většina balených kojeneckých vod.“ Je kvalitnější a často i levnější. Řádově o několik korun na litr.

Jak se testovalo?

Testování probíhalo ve všech krajích. „Zaměřili jsme se hlavně na organické látky typu pesticidů, těkavých látek, které vznikají při chloraci nebo další úpravě. Taky jsme dělali rozbor radiologický a mikrobiologický, což jsou parametry, které nenajdete ani na webových stránkách distributorů pitné vody,“ vysvětluje Radana Mráčková Dvořáková, ředitelka úseku laboratoří společnosti Aquatest a.s.

Distributoři totiž uvádějí pouze údaje povinné podle vyhlášky č. 252/2004 Sb., tj. dusičnany, pH (kyselost a zásaditost) a tvrdost vody. Jak vůbec získávali vzorky? „Vzít vzorek z každém městě, v každé domácnosti bychom opravdu nezvládli. Tak jsme vybrali všechna krajská města, za střední Čechy Mladou Boleslav a k tomu východní a západní okraj Prahy,“ vysvětluje Tuna. „Praha je totiž největší město a část Prahy má vodu ze Želivky a část z Káraného. Neodebírali jsme vodu ve vodárně, ale přímo u odběratelů.“

Boleslav bez chloru

Testování pitné vody z kohoutů projektu A DOST! Jana Tuny

Jak je to s chlorem, kterého se lidé asi nejvíc bojí? „Naše nezávislé testy ukázaly, že chloru je v pitné vodě velmi málo. Dokonce jsme v Mladé Boleslavi měli vzorky úplně bez obsahu chloru. Právě tato voda obsadila první příčku mezi všemi 15. Je tak kvalitní, že ji nemusejí ani nijak výrazně upravovat,“ říká Tuna.

Pokud vám vadí občasná mléčná barevná příměs vody, pak nejde o chlor, ale o vzduch, který za chvíli vyprchá. „Chlor je těkavý, takže i kdyby se ho do vody náhodou dostalo víc, brzy vytěká. Kdybyste stále měli pocit, že ho cítíte, nakapejte do vody pár kapek citronu, případně přidejte kostky ledu,“ dodává.


Ještě do roku 2004 musely úpravny vody chlor přidávat, ale pokud je voda tak kvalitní jako v Mladé Boleslavi, tak se chlorovat nemusí. Třeba v německém Berlíně se nechloruje už dávno.Jan Tuna

Nepijte teplou!

„Teplá voda není určená k pití! Jste na velkém omylu, i pokud chcete ušetřit energii a čepujete ji přímo do varné konvice. Může totiž obsahovat bakterie. Vznikají při ohřevu nebo se množí přímo v trubkách vodovodního řadu,“ varuje Tuna.

Před konzumací vody z kohoutku ji nezapomeňte pořádně odpustit. „Hlavně ráno, když voda celou noc ´stojí v trubkách´. Tady nic neušetříte, takový litr vás přijde na 10 haléřů, někde i méně. Případné zdravotní problémy by vás stály mnohem víc, a to nejen peněz.“

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio