Nejkvalitnější ovoce a zeleninu nabízely farmářské trhy, zjistil časopis dTest

13. srpen 2020

Kvalita a původ ovoce a zeleniny jsou velmi proměnlivé. Testování připomíná bojovku. Říká to redaktor časopisu dTest Jan Maryška.

Test časopisu hledal odpověď na otázku, kde lze v jednom okamžiku nakoupit nejkvalitnější ovoce a zeleninu. „Navštívili jsme velké supermarkety. Zašli do malých diskontních prodejen, do malých večerek a nakonec na farmářská tržiště,“ popisuje Jan Maryška.

Čtěte také

Vzhledem k tomu, že ovoce a zelenina poměrně rychle podléhají zkáze, musel tentokrát časopis dTest prověřit vzorky velmi rychle. V nákupním seznamu byla například jablka, jahody, ledový salát, mrkev, okurka a rajčata. Tu samou akci zopakovat časopis dTest dvakrát, aby se podle Jana Maryšky předešlo vlivu náhody.

Testovala se zralost i kalibr

V laboratoři se nakonec sešlo na 52 vzorků. „Do 12 hodin se musely vzorky předat do laboratoře a ještě ten den došlo k senzorickému zhodnocení, aby se zjistilo v jakém stavu, chuťovém, vzhledovém a v jakém stavu čerstvosti to zboží bylo v okamžiku, když jsme ho z obchodu přinesli,“ upřesňuje Jan Maryška.

A na jaká kritéria se dTest zaměřil? Podle Maryšky na ta, která ukazují spotřebitelskou kvalitu ovoce a zeleniny. „Proto jsme dělali především senzorické hodnocení, které mělo největší váhu,“ zmiňuje. Testovala se ale také například zralost, která se zjišťuje podle cukru ve šťávě. Prověřoval se i takzvaný kalibr, tedy míra velikosti plodů. Jan Maryška upřesnil, že 41 procent z testovaného zboží pocházelo z České republiky, významná část připutovala ze Španělska a Itálie.

„Bio“ versus „nebio“

Časopis dTest se podíval i pesticidy, podle Jana Maryšky je ale zkoumal spíše okrajově. Tesováním prošla bio mrkev a bio okurka. Dobře to dopadlo podle redaktora Maryšky zejména pro okurku. „Bohužel u mrkve jsme narazili na jednu pesticidní látku. Naštěstí byl nález tak nízký, že se ještě nejednalo o porušení zákonných zásad pro bioprodukci,“ uvádí Maryška.

Středomořská strava, jídelníček, dieta, zdravé jídlo, hubnutí, ovoce a zelenina. Ilustrační foto

Překvapivé byly ale podle něj analýzy jahod. Testovaly se jak jahody z farmářského trhu, tak i ze supermarketu. „Jahody v supermarketu byly naprosto čisté. V podstatě by se dalo říct v biokvalitě. Tam jsme nenašli ani jednu pesticidních látku, no a u těch farmářských trhů jich bylo šest naráz,“ popisuje Maryška. Zároveň ale dodává, že farmářské jahody byly sice pesticidy ošetřeny, ale jednalo se o povolené látky a žádná nepřekročila svůj limit.

Jak vybrat?

I přes toto zjištění z testů vyšly ovoce a zelenina z farmářských trhů nejlépe. Zároveň ale také nejdráž. „Nicméně kvalita té ceně odpovídala,“ upozorňuje Maryška. Nákup z trhu podle redaktora časopisu dTest nejlépe chutnal a byl na tom dobře i z hlediska kalibru zboží. Časopis se na trzích zaměřil přímo na farmáře pěstitele, aby předešel nákupu zboží od různých přeprodejců.

Výsledky dTestu:

 ● nejkvalitnější ovoce a zelenina pocházely z farmářských tržišť, mínus byla vysoká cena

 ● v malých večerkách se dalo sehnat zboží levněji než v supermarketech

 ● nejméně se v testu dařilo zboží z diskontních prodejen

A čeho by si měli nakupující u ovoce a zeleniny všímat, aby vybrali kvalitní zboží? Podle Maryšky je to i otázka zkušeností. Jablka by neměla být otlučená, při výběru jahod je potřeba kontrolovat, zda balení neobsahuje pomačkané kusy a jestli se v něm neobjevují třeba plísně. Okurky by neměly mít měkké konce a rajčata otlaky nebo plíseň.

„U ledových salátů bychom měli dávat pozor, aby nebyly příliš polámané a otlučené. U mrkve si zase můžeme všímat černých konců nebo nadměrných prasklin,“ radí Maryška.

Spustit audio

Související