Nejkratší korespondence? Otazník a vykřičník. Omeletky Haliny Pawlowské

18. prosinec 2021

Kdy jste naposledy napsali dopis? A kdy jste nějaký dostali? Náplň Omeletek Haliny Pawlowské je dnes trochu archaická, a to psaní dopisů.

Existuje mnoho nádherných knih, které jsou souborem dopisů významných osobností. Třeba dopisy Boženy Němcové jsou plné citu a lásky, Dopisy Olze Václava Havla informují o pocitech ušlechtilého člověka a zlých časech. Je v nich naděje, respekt, hluboký cit.

Existují i knihy, které nejsou sbírkou reálných dopisů. Autoři je použili jako formu pro vyprávění svého příběhu. Takto například vznikl román Nebezpečné známosti, který zfilmoval Miloš Forman. V dopisech vyprávěl i Goethe v Utrpení mladého Werthera a tento osvědčený způsob jsem si vybrala i já pro svou poslední knížku s názvem Milý Bene.

Některé formulace v dopisech pobaví

Někdy je to se slovními formulacemi v dopisech ošemetné. Moje kamarádka, která žije v USA, dostala dopis: Dámy, připomínám vám, že se koná dobročinný bazar. Je to skvělá příležitost zbavit se věcí, které vám doma překážejí. Nezapomeňte s sebou vzít svého manžela. Kamarádka manžela vzala, a tak se dožadoval, aby ho někomu darovala.

Kamarád Mirek zapomněl na výročí svatby. Rozhodl se pro romantické gesto. Chtěl ženě poslat do práce květiny. Rozhodl se pro text: „Mrzí mě, že jsem zapomněl. Miluji jen tebe.“ V květinářství to nějak spletli a manželce přišla kytice s textem: „Mrzí mě, že miluji jen tebe.“

Dopis došel po 28 letech

V Guinnessově knize se uvádí, že nejdelší milostný dopis měřil 1147 cm. Naopak nejkratší korespondence byla mezi Viktorem Hugem a jeho vydavatelem, když vyšel román Bídníci. Hugo chtěl vědět, jaké jsou ohlasy. Omezil se na to, že na lístek napsal otazník a jeho vydavatel odpověděl tak, že udělal vykřičník!

Ivan Hanuš z Prahy věnoval do expozice Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově dopis, který dlouholetí známí jeho rodičů odeslali 7. března 1989 ze sovětského města Soči. Do Prahy přišel 26. března 2017, tedy po 28 letech a 19 dnech. Na adrese bydlel vnuk (bohužel již nežijící) adresátky.

Omeletky nabídnou povídku Stanislava Juga Vůně jedné koňské síly. Halina Pawlowská přečte úryvek ze své nové knihy Milý Bene. Přidá i recept na sekanou podle její oblíbené spisovatelky Betty MacDonaldové.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.