Nejistá budoucnost. Gobelínka ve Valmezu má po 120 letech vážné problémy

19. únor 2018

Moravská gobelínová manufaktura ve Valašském Meziříčí hledá cestu, jak udržet umění výroby a oprav historických textilií. Tkalcovská dílna už sto dvacet let vytváří vlastní umělecká díla a vychovává restaurátory

Tkalcovská dílna už sto dvacet let vytváří vlastní umělecká díla a restauruje historické textilie. Doposud fungovala bez státní podpory

Po obnovení měla dílna zhruba dvacet lidí, postupně ale odešli a dnes jich zbylo sedm. A i další lidé zvažují odchod. „Za 25 let vytvořila společnost obrovské dílo. Stát by si měl uvědomit, že by se mělo najít koncepční řešení, které by zajistilo fungování do budoucna,“ uvedl ředitel Jan Timotej Strýček.

Řešením je buď začlenění pod některou z kulturních organizaci nebo vytvoření úplně nové instituce.

Krajský radní Miroslav Kašný (KDU –ČSL) uvedl, že zatím není jasné, kdo bude gobelínku provozovat nebo kdo ji bude vlastnit.

Moravská gobelínka ve Valašském Meziříčí

Ministerstvo kultury nabízí pomoc s financování za pomocí dotačních nebo grantových programů. Konkrétní řešení je ale podle mluvčí resortu na jednání kraje a vlády.

Moravskou gobelínovou manufakturu založil v roce 1898 výtvarník Rudolf Schlattauer. Jeho gobelíny měly úspěch na výstavách i v odborných kruzích. O deset let později dostala jeho dílna statut školy. Vznikla tak Zemská škola gobelínová a kobercová.

Za první republiky zažíval obor rozmach a s ním i řemeslo, se kterým je spojený. Dílna měla dostatek zručných gobelínářek, které dostaly od státu podobnou ochranu jako tehdejší učitelky. Zdejší gobelíny byly ceněné v soukromých sbírkách a ve velkém je nakupoval i stát. Až do 90. let minulého století jimi vybavoval sídla státních institucí nebo zahraničních ambasád.

Související