Nejhorší je, když někdo kompostuje pouze suchý materiál

26. listopad 2012

Jak kompostovat? Dozvíme se v neuatorizovaném a needitovaném přepisu poradny Dvojky.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Právě začíná Zahrádkářská poradna Dvojky Českého rozhlasu s Ludmilou Duškovou a Janem Kopřivou, spolupracovníky časopisu Receptář. Moc vás tu vítám, dobrý den.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Dobrý den.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Dobrý den.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
A já myslím, že ne všechna témata jsou tak až super zajímavá, ale o to potřebnější možná na zahrádce. Kam patří kompostování?
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Tak u mě patří k oblíbenému tématu, u Lidušky úplně ne. Já si myslím trošičku, Liduš, že ty patříš do kategorie lidí, kteří ten kompost berou jako takové zlo na zahradě.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
To je pravda.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
No a já tak se zeptám proč rovnou?
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
No, tak za prvé je to hrozná práce, když se má kompost přehazovat a když nejsou lidi a když to všecko máte dělat vlastně jakoby, sám člověk když to má dělat a teď se ta hromada vrší a vrší a vrší a prostě vy si jenom přejete, aby se trošičku do jara slehla, aby toho nebylo tolik, ale ono toho je vždycky strašně kvantum.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
A já si myslím, že to je právě ono, že je právě dobré včas ten kompost přeházet, případně i použít třeba nějaké jiné podpůrné prostředky, aby nám to nepřerostlo přes hlavu. Tak možná začneme tím, co ano a co ne, co na ten kompost vlastně patří a co bychom tam dávat neměli?
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
No tak samozřejmě mým zbožným přáním je, aby tam nepatřilo nic, ale patří tam téměř všechno. Nedávno jsem dokonce přitakala panu Větvičkovi, že se nemusí shrabat listí, ale bohužel by to spíš takový vtip, protože to listí se musí samozřejmě teď na podzim shrabat, musí se na ten kompost dát, protože právě to listí je zdrojem nejrůznějších houbových onemocnění a právě, když se nechá na té zahrádce, tak přeci jenom, jakmile přijdou vhodné podmínky, tak je to taková, je to hlavní zdroj infekce pro ten příští rok. Takže listí určitě. Musí tam přijít tráva, musí tam přijít všechny zbytky, které odstraňujeme ze záhonů, ať už je to plevel, ať už jsou to nejrůznější jiné organické materiály, ať už části keřů, větve, všechno by se to mělo rozdrtit, nebo alespoň udělat na menší kousky tak, aby se to dobře v tom kompostu zpracovalo a aby potom z toho bylo to, co potřebujeme, to znamená kvalitní humusová zemina.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak je to s plevelem? Opravdu každý plevel můžeme bez problémů a bez starosti dát na kompost? On nám tam pěkně bují, vysemení se a podobně?
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
No, plevel určitě, ale samozřejmě měl by ten kompost se nebo to zkompostování by mělo být důkladné, to znamená, že v tom kompostu probíhá určitý proces tlení by tam měl probíhat, takže nikoli hnití. A právě zahřátí toho kompostu na poměrně vysokou teplotu potom likviduje i semena plevelů. Ale pakliže máme nějaká, nějaká semena, která jsou nebo plevel, který je opravdu úporným plevelem, ty semena se velmi těžko likvidují, ať už jsou to nejrůznější šťovíky, dokonce i žabince, tak si myslím, že třeba na vrch kompostu to je opravdu spíš zadělání si na problémy.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak je to s jehličím?
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Jehličí určitě by se mohlo do kompostu dát. Je to organická hmota a rozkládá se poměrně dobře. Co se týká urychlení kompostu, tak určitě by se měly používat nejrůznější přípravky, které pomocí vlastně bakterií a enzymů urychlují ten kompost natolik, že vlastně ta práce s tím potom až není tak strašná. Dokonce můžeme tyhle ty přípravky používat i teď na podzim, protože právě díky té teplotě bakterie dokáží v tom kompostu pracovat. Důležitá je ale i vlhkost. Jakmile by nepršelo nebo by byl ten kompost suchý, tak potom je to špatně. Určitě je zapotřebí trošičku přilít vodu.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano. Jan Kopřiva o kompostu rád hovoří, a my jsme mu ještě nedaly slovo.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Ano, Honzo, jen si hovoř.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
No, já jenom tady žasnu nad tím, jak může krásně o kompostu mluvit někdo, kdo ho nesnáší. Tak je vidět, že jde všechno. Nicméně já komposty miluji, kompost patří prostě na každou zahrádku od té nejmenší až po několikahektarové plochy a kompostovat se dá prakticky všechno, až na drobné výjimky. A teď možná bysme si řekli, co tam nepatří. Tak určitě tam nepatří hnijící zbytky z kuchyně, určitě tam nepatří maso, kosti a podobné věci, i když budete sedět, viděl jsem také, že někdo něco takového dává do kompostu. Pamatuji si na takový starý seriál Byli jednou dva písaři, kde do kompostu dokonce se doporučovalo dávat chcíplého psa. Tak to opravdu ...
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak to byla velká nadsázka.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
... to byla hodně velká nadsázka, tak to tam opravdu nepatří. Určitě tam nebudeme dávat nějaké plastové věci. Nepatří tam také vajgly, kuřáci ať zapomenou na to, že kompostovali ten svůj nešvar. Nedá se to kompostovat. Ale na druhou stranu patří tam, a to budu hlásat, ořechové listí.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
To jsme si tu říkali posledně.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
O tom se neustále mluví a neustále jsou dotazy. Takže všem posluchačům hlásím, ořechové listí tam patří, dobře zkompostované ořechové listí je úplně perfektní listovka, vůbec se toho nebojte a tím pádem už nám ten dotaz nemusíte volat ani nikde hlásat. U kompostu je pravda, je největší práce, přímo dřina se dá říct, to přehazování. Je to věc, která nutná je. Na druhou stranu asi často vidím na zahrádkách, že se tam lidí lopotí s lopatou a jenom s vidlemi, takže tím opravdu se ten kompost velice špatně přehazuje. Používá se při přehazování kompostu kopáč. Věřím, že řada lidí, kteří nevědí, co je kopáč.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Jako motyka?
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
No vidíte, Stáňo, a právě to není motyka. Kopáč jsou vlastně zahnuté vidle, kterými se jednoduše do toho kompostu kopne, utrhnete celou vrstvu organického tlejícího materiálu, takže tím perfektně a relativně lehce ten kompost můžeme zpracovávat. Pak už to dočistíme vidlemi nebo lopatou, ale ten kopáč je základ. Takže proto vysvětluji, co je kopáč. Možná někdo se tomu směje, ale já jsem se před časem setkal s takovým problémem, že jeden pán nevěděl, co je vaťák. Což je tedy vatovaný pracovní kabát, no takže proto vysvětluji, co je kopáč.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak je to ještě s vrstvami kompostu, protože posekáme zahradu, nahážeme tam trávu posekanou a pak co? Pak máme zase někde jít s kolečkem pro hlínu nebo můžeme přidat zase další zelené?
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
No to je velice správný dotaz. Nejhorší, co je, když někdo kompostuje suchý materiál, pouze a jen suchý materiál. Tak ten samozřejmě nezetlí nikdy, ten tam bude úplně zakonzervovaný, uložený, takže kompost, pokud tam dáváme suché listí, suchou trávu, suchý zahradní odpad, je nutné ho prolívat vodou, zvhlčovat ho. Ty jednotlivé vrstvy by se měly prohazovat již uzrálým kompostem, takže z kompostu z předchozích let je dobře nechat si na straně takovou malou hromádku a vždycky ty jednotlivé vrstvy tím prohodit. Tím vlastně nabudíme činnost mikroorganismů, které způsobují rozkládání. Navíc, co výborné je v kompostu - žížaly. Dokonce existují kalifornské žížaly, které jsou za účelem rozkladu kompostu chované a tím pádem se tam dají zavočkovat a podstatně se tím urychlí také ten rozklad toho kompostu.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak často se ten kompost má přehazovat?
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Tak tady se trošku ty názory liší. Pan doktor Peleška ten by mně asi řekl, že to neříkám dobře, ale já mám tu zkušenost, že kompost stačí přeházet jednou. Dělám to tak na své zahradě na chalupě, že prostě dávám ty organické zbytky jeden rok na hromadu a na jaře celou tu hromadu překopu, přeházím a na podzim již mám perfektní kompost.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak je to s těmi plastovými kontejnery na kompost? To je jedna možno. A pak je tam možnost taková ta přírodní, že si uděláme nějakou dřevěnou ohrádku, kde může všude všechno vlastně ...
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Tak já si myslím, ano, ano, tak ty dřevěné ohrádky, proti těm jsem zásadně. Zase je to můj názor, protože když se kompost pěkně vrší a rovná do výšky, tak jednoho, jednoho až půl metru můžeme klidně rovnat bez jakýchkoli ohrádek, takže zbytečnost. Na druhou stranu ty kompostéry jsou perfektní zvláště na menší zahrádky, kde samozřejmě mnohonásobně rychleji dochází k rozkladu a tlení, takže tím pádem máme velice rychle organickou hmotu pro záhonky. Ale říkám, je to samozřejmě spíš pro menší zahrádky, když má někdo trávy na fůry, tak těžko to bude cpát do kompostéru.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Já se, Stáňo, hlavně hrozně těším, protože teď už vlastně to vypadá velmi jednoduše a já si myslím, že obě dvě potom na jaře bychom mohly Honzu přivítat s tím kopáčem.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
No já totiž vím, co to je přehazování kompostu, já jsem to dělala a je to opravdu velká dřina, protože ta hmota je tuhá, pevná, navíc přesně jsem udělala to, co jste vy říkal, že jsem vršila suché, suché a jsou z toho takové obrovské balíky vlastně suché trávy. Tak my dáme prostor samozřejmě posluchačům Dvojky Českého rozhlasu, protože mají možnost telefonovat 22 155 25 25, anebo taky jakaje@rozhlas.cz. A možná bude praktičtější, když už třeba své otázky budete psát na náš rozhlasový web 2.rozhlas.cz. Tam bude po našem rozhovoru probíhat chat, takže abyste to všechno zvládli a stihli.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Na Dvojce Českého rozhlasu dnes mluvíme o kompostování. Ludmila Dušková, Jan Kopřiva, spolupracovníci časopisu Receptář, teď budou odpovídat na vaše telefonické otázky. Dobrý den.
posluchačka
--------------------
Tady je Novotná, Vsetín, dobrý den. Prosím vás, já jsem se chtěla jenom zeptat, jak je to s vlasy v kompostu?
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, to je zajímavá otázka.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Tak já se teď přiznám, že Liduška tady na mě ukazuje prstem, abych odpovídal.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Ano, ano, jen odpovídej.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Tak já to řeknu takhle. Vzhledem k tomu, že na hlavě těch vlasů už tolik nemám, takže to, co ze mě je, tam klidně může přijít. Asi dávat do kompostu 1:1 zahradní odpad a vlasy by nebylo úplně to pravé, ale samozřejmě trochu vlasů, případně psích chlupů, když pejska vyčešeme, to určitě tam dát můžeme, perfektně to zetlí také.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Já jsem totiž četla, že vlastně i obsah sáčku z vysavače se může vysypat na kompost a tam jsou třeba vlasy, chlupy nebo i z koberců prostě takové to chmýří, tak to můžeme dávat?
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Pozor, jedině, pokud máme umělé koberce, tak vlastně vysáváme, nebo někdy prostě jde umělá část a ta už do toho kompostu by nepatřila, ale pokud máme nějaké vlněné přírodní koberce, proč ne. klidně tam můžeme sypat.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, tak další otázka už je tady ve vysílání od vás. Dobrý den.
posluchač
--------------------
Dobrý den. Tady posluchač z Ostravy. Mám takový dotaz na pana Kopřivu. Dělám s kompostem tak, jak on říká, jeden rok na podzim manželka to naháže na hromadu, na druhý rok na jaře to přeházím do druhé komory na zahradě a na podzim to přeseju přes síto centimetrové a jak to rozházím po zahradě, tak mám celou zahradu zelenou, drobnou trávou.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
No to je právě ono, že v tom kompostu by neměly být ta semínka, která vydrží klíčit i 10 let. Tady Liduška o tom mluvila. Právě to, když se tam dostane, tak bohužel potom sice dodáváme zahradě perfektní organický materiál, ale současně tam vyséváme i ten plevel. To potom je, no.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
To je i otázka, jak dlouho trvá vlastně ten proces tlení, ne hnití, ale tlení.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Proces tlení ...
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
A kdy už můžeme ten kompost použít.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Ano, ten kompost po těch dvou letech vůbec se nemusíme bát, je perfektní, ale jak bylo řečeno, jsou semena, která si tu klíčivost v tom kompostu a byť se tam třeba ta teplota zvedne na 60 stupňů, tak je to nezničí, a ta semena nechávají si svou klíčovost opravdu řadu let a potom si to sejeme.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Když posekáme zahradu, jsou tam pampelišky, tak co s nimi? Dal byste to na kompost?
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Tak, Stáňo, určitě sečeme zahradu dřív, než ty pampelišky vykvetou, věřím, že vy to také tak děláte.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ale spousta lidí je nechává, už jsou hezké, tak se nechávají právě ještě trošku pro okrasu.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
No, tak potom máme hezky vyseto do kompostu.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano. Dobrý den, i vás vítáme u nás ve vysílání.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano.
posluchač
--------------------
Halo, dobrý den, tady je Hájek u telefonu. Já se omlouvám, že nebudu mluvit na téma kompost, jo, nicméně minulý týden jsem slyšel vaší relaci ohledně muškátů a na mnoha místech jsem to vyšetřoval, nemůžu se nikde dobrat odpovědi na mou otázku, která zní: ještě nerozvitá poupata vždy ráno najdu napolo, v polovině toho stonku překousaná. Zkoušel jsem zkoumat, kdo, co to může dělat za, za hmyz nebo zvíře nebo co, a nikdy jsem nic nenašel. Jestli byste byli tak laskavi a mohli my odpovědět.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Já si myslím, že jste se asi špatně díval, protože rozhodně samo od sebe se to nestane. Můžou tam být nejrůznější brouci, může tam být housenka, můžou tam být i nejrůznější jiný živočichové, ale opravdu to chce tu rostlinu namočit. Namočit do vody a všechno, co tam nemá být, tak ono vyplave nahoru. A jestliže jste to neudělal, tak někdy ty škůdci opravdu splývají s těmi listy a s květy a těžko se najdou.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže ustřihnout, dát do vody ...
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Ne, ne, ne. Celou rostlinu.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Celou rostlinu.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Celou rostlinu.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Obrátit vzhůru nohama a ...
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Pokud je to možný, pokud je v květináči samozřejmě. Aspoň takhle já jsem to udělala a přišla jsem na to, co tam je housenek, který jsem předtím vůbec neviděla.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Já tedy bych k tomu jenom řekl, podívat se, jestli nám tam nelítá straka. Já mám tu zkušenost, že straka sedne na truhlík a vysloveně přecvakává ty květní stvoly.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Ale to by asi nebylo v noci.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
No v noci určitě ne, ale třeba pán je přes den v práci a nevšimne si toho.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
To je zajímavá možnost.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Zkusit dát když tak přes to nějakou síťku, netkanou textilií bílou a pozná se, jestli to bude pokračovat nebo ne.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, posluchači jsme odpověděli. Tak ať to zkusí. Tak půjdeme k další otázce, která je po telefonu. Halo, halo, dobrý den. Ne, tak za chviličku, ano, přidáme spojení. Jaký je váš názor na nejrůznější zrychlovače kompostů?
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Tak urychlovače kompostů jsou věc výborná. Už na nás mávají, že máme končit.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak to určitě ale dopovíte.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Tak já to ale rychle dopovím. Ale pozor, pokud používáme urychlovače kompostů, jsou to třeba ty bakteriální urychlovače, tak ty bakterie k tomu, aby dobře pracovaly, potřebují přístup vzduchu, takže kompost, který se dělá s pomocí urychlovačů, neměl by se hutnit, neměl by se sešlapávat, aby právě byl zajištěn přístup vzduchu. A je velice prolévat vodou, aby ta dostatečná vlhkost tam byla.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ještě jedna otázka. Kompost jako takový je potřeba vždy s něčím smíchat nebo ho můžeme volně použít, volně na zahradě?
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Volně použít.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Rozhodit po trávníku, dát ...
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Ano, přesně tak.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
... do záhonů, k rostlinám.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Je to ten nejlepší, myslím, materiál a vůbec současně i jakoby i částečně hnojivo, které tam můžeme použít.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
A máme ho zadarmo.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Ano, tak.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ludmila Dušková, Jan Kopřiva, spolupracovníci časopisu Receptář, dnes v Zahrádkářské poradně a také na webu 2.rozhlas.cz. Tam probíhá náš chat a tam vás teď posílám v tomto okamžiku. Děkuju za návštěvu.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Na shledanou.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.