Nejen obří přehrada u Vlachovic. Do krajiny se vrátí rybníky, tůně a mokřady, pomohou císařské mapy

16. červen 2020 06:38

Stavba přehrady ve Vlachovicích by podle předpokladů měla začít v roce 2026, dokončení se plánuje na rok 2030

Přehrada ve Vlachovicích nedaleko Valašských Klobouk, ale také nové rybníky, tůně nebo mokřady. To jsou hlavní opatření k zadržování vody v krajině.

Zlínský kraj chce nechat zpracovat generel malých vodních nádrží včetně úpravy nebo omezení meliorací.

Kraj by měl projekt udělat s Lesy ČR, Povodím Moravy, vodovody a kanalizacemi, případně s velkými zemědělci.

"Pokud vezmeme staré mapy, takzvané císařské otisky, které jsou z poloviny 19. století, uděláme současný stav, můžeme navrhnout budoucí stav, zjistíme potenciál celého Zlínského kraje, co se týká zadržení vody," řekl hejtmanův náměstek Josef Zicha (STAN).

V okolí Vlachovic jsou podle Zichy veškerá přírodě blízká opatření navržena.

"Je to ve stavu přípravy projektové dokumentace, dále je v přípravě projektová dokumentace na odkanalizování obcí nad vodním dílem, to vše nám dává zkušenosti a bylo by dobré, kdybychom to udělali, ne v tak podrobné míře, ale v podobě generelu v celém kraji," uvedl Zicha.

Stavba přehrady ve Vlachovicích by podle předpokladů měla začít v roce 2026, dokončení se plánuje na rok 2030.  Náklady na výstavbu se odhadují na 5,36 miliardy korun, investorem bude státní podnik Povodí Moravy. Objem nádrže má být přes 29 milionů metrů krychlových a zatopená plocha přibližně 213 hektarů. Například Brněnská přehrada má objem 17,7 milionu metrů krychlových. Vodní dílo má sloužit především k zásobování obyvatel pitnou vodou, dále má snížit povodňová rizika a optimalizovat vodní režim v povodí řeky Vláry.

 

autor: Zdenek Čík
Spustit audio

Související