Nejen o volbě nového papeže hovořil Tomáš Holub

4. březen 2013

Někdejší první vojenský kaplan Armády České republiky, dnes generální sekretář České biskupské konference, byl od 11:00 hostem moderátorky Daniely Brůhové.

Mluvilo se nejen o volbě nového papeže, ale také o tom, jaké otázky řeší jako poradce ministra obrany pro věci duchovní. Zaměřili jsme se i na hledání duchovní cesty v dnešním ateistickém světě a na to, jaké otázky člověka napadají v době postní.


Mons. ThLic. Tomáš Holub, Th.D. (*16. srpna 1967)
Pochází z věřící rodiny z Červeného Kostelce (na Náchodsku). Jako bohoslovec Arcibiskupského semináře absolvoval Katolickou teologickou fakultu UK v Praze a 28.8.1993 byl v Hradci Králové vysvěcen na kněze biskupem Karlem Otčenáškem.
Jeho prvním působištěm byla v letech 1993-1996 Kutná Hora, kde byl ustanovem jako kaplan ve farnosti a spirituál na Církevním gymnáziu sv. Voršily.
Poté nastoupil jako první vojenský kaplan do Armády ČR, v níž působil v letech 1996-2006, nejprve v jednotkách IFOR v Bosně a Hercegovině, dále jako vojenský kaplan Brigády rychlého nasazení v Havlíčkově Brodě a nakonec jako hlavní kaplan Armády ČR. Od roku 2006 působil jako poradce ministryně obrany.
V období 2007-2008 absolvoval studijní pobyt na Lateránské univerzitě v Římě. Na Katolické teologické fakultě UK v Praze obhájil doktorát z křesťanské etiky na téma "Etické aspekty boje proti terorismu ve světle učení o tzv. spravedlivé válce".
Od 1.3.2008 byl ustanoven moderátorem kurie královéhradecké diecéze a od 1.12. 2008 do roku 2010 vykonával společně s Mons. Josefem Sochou službu generálního vikáře královéhradecké diecéze. Po nástupu biskupa Vokála se stal jeho hlavním poradcem a od 1. 7. 2011 nastoupí na ČBK jako její generální sekretář.
Tomáš Holub se dále angažuje ve vedení křesťanských kurzů pro mládež JUMP, přednáší v rámci České křesťanské akademie, Charismatické obnovy, podílí se na meditačních kurzech pro mládež a manželské páry, které rovněž pastoračně doprovází. Hovoří anglicky, německy a italsky.
Zdroj: Česká biskupská konference


autor: Daniela Brůhová
Spustit audio