Nejdrsnější hasiči závodili v Plzni

15. červen 2018 16:05

Náměstí Republiky v Plzni opět po roce přivítalo ty nejtvrdší a nejodvážnější hasiče z celé republiky. Pohár ředitele Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje v disciplíně TFA se konal právě dnes.

Jak z místa informoval reportér Lukáš Milota, disciplína TFA je složená ze čtyř jednotlivých úseků, ve kterých hasiči plní několik úkolů za sebou. Nejtěžším je poslední úsek, v němž musí hasič s dýchacím přístrojem na zádech vyběhnout co nejrychleji na věž katedrály sv. Bartoloměje do výšky posledního patra pod zvony.

TFA znamená Toughest Firefighter Alive - Nejtvrdší hasič přežije - a je určená pro opravdové tvďáky. S jednotlivými úseky seznámil posluchače mluvčí hasičů Petr Poncar, který akci spolumoderoval.

„V prvním úseku roztáhnou hasiči hadice od stroje, položí je a mají další dvě, které musí smotat a uložit tak, aby nepřečuhovaly. V druhém úseku mlátí s 6 kg těžkým kladivem, 80 krát musí udeřit o strop a podlahu takzvaného hammerboxu. Poté berou 20 kilogramový barel a proběhnou s ním asi 4 metry nízkým tunelem, pak ještě táhnou 80 kg těžkou figurínu,“ řekl Poncar. 

Na věži za minutu a půl

Většině smrtelníků by pravděpodobně k totálnímu vyčerpání stačily první dvě disciplíny. Hasiče ale čekají ještě další dvě.

„Ve třetím úseku bere závodník dva díly žebříku, opře je o lešenářskou konstrukci a vytáhne dvě svázané hadice vážící 17 kg. Nejtěžší je čtvrtá fáze. V té musí hasič s desetikilovým dýchacím přístrojem oběhnout katedrálu a pak vyběhnout na věž. Kolem kostela je to asi 200 metrů a nahoru na věž je to stejné, jako do 9. poschodí,“ vylíčil Petr Poncar.

Letošní výzvy se zúčastnilo 79 dobrovolných a profesionálních hasičů. Poslední zmíněnou disciplínu zvládli závodníci v průměru za neuvěřitelné 1,5 minuty. Kdo by se s nimi chtěl měřit, stačí vzít desetikilový batoh a hurá na věž.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová
Spustit audio