„Nejdřív jsem se té nabídky lekl.“ Miroslav Táborský poprvé režíroval. Sám sebe

3. červenec 2017

Taky bude novým rozhlasovým dr. Watsonem a s Holmesem bude mluvit zaniklým jazykem.

Ve hře pro dva herce Odvolání se Miroslav Táborský poprvé ve své kariéře ujal i režie. „Nejdřív jsem se nabídky lekl. Ale pak jsem si řekl, že by mě to mohlo bavit.“ Hra o mezigeneračním střetu studenta katolického semináře se starším farářem se hrála na Broadwayi a vznikl podle ní dokonce film.

Nic z toho Táborský neviděl. „Záměrně, abych se nenechal ovlivnit. A nedělám to nikdy, protože k tomu chci najít svůj vlastní klíč.“ A režisér divákům slibuje i smích. „Je to smích skrz slzy a to já mám rád. Ale při premiéře se smálo víc, než jsme čekali,“ přiznává.

Holmes v keltštině

Smích vás čeká i u další nečekané role Miroslava Táborského. V rámci rozhlasového Léta s Sherlockem se totiž stane novým doktorem Watsonem. V holmesovské hříčce připravené pro Meteor bude dokonce mluvit zaniklým keltským jazykem korniš. Podívejte se na video z natáčení.

Jeho Holmesem bude Kamil Halbich. Detektivní hříčka Pavor Nocturnus vznikla na základě scénáře objeveného v šuplíku Josefa Kleibla, (spolu)autora původních holmesovských scénářů pro Meteor. V hlavních rolích tak Halbich s Táborských vlastně nahradí původní dvojici: Svatopluka Beneše a Jaromíra Spala.

autoři: Jitka Novotná , eh
Spustit audio