Medicína se musí posunovat, jinak bychom měli suché latríny, žertuje kardiolog Petr Neužil

30. listopad 2020

Pro inovace má srdeční slabost. Nejde jen o záchranu života, ale i o jeho kvalitu, upozorňuje primář Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce.

„Tah na bránu je v medicíně nutné uplatňovat. Kdyby se to neposunovalo kupředu, nebyli bychom schopni prodlužovat efektivní život pacientů.“ Podle jeho slov dnes nejde jen o záchranu lidských životů. "Jde o to, aby pacienti žili kvalitní život. Vezměte si, dnes přijde pacient do ambulance, je mu 75 let, a je úplně vykloktanej z toho, že nemůže jezdit na kole. Ptal by se tak před 30 lety?“

Naděje pro pacienty

S jedním americkým kolegou má teď Petr Neužil rozjetý velký vědecký projekt. „Jedná se o katetrizační léčbu arytmií, speciálně fibrilace síní, která je nejčastější arytmií. Populace je dnes stižená téměř epidemií a prakticky nejsme schopni pokrýt celou populaci.“

Před několika lety se proto začali zabývat použitím zcela nové energie. „Nevyzařuje teplo a, nevím, jestli je to od Boha, ale svalová buňka buňka je na tu energii citlivá. Vy cílíte tu energii přímo do toho svalu a neovlivňujete orgány okolo. Pro nás je to bezpečná energie a ten výkon se vám zkrátí ze dvou na půl hodinu,“ vysvětluje odborník v Blízkých setkáních.

Jak probíhá vědecký vývoj? Je ověřování na pacientech bezpečné? Jsou regulační pochody organizmu důležité? Co rozhoduje o úspěšnosti? Jakou kávu má rád? Kolik jich denně vypije?

autoři: Tereza Kostková , eh

Související