Nejde jen o to, co jíte. Ale i jak a s kým, radí psychiatr Jiří Raboch

11. srpen 2020
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Rodinný oběd

Životní styl ovlivňuje naši psychiku, náladu, i to, zda budeme ve stáří trpět demencí, podotýká profesor Jiří Raboch.

„Genetika je nám dána. Ale na to, zda jsou naše geny spouštěny nebo vypínány, má vliv životní styl. Důležité jsou stravovací návyky, partnerské zázemí, koníčky a životní prostředí. To vše ovlivňuje naši psychiku a to, jak jsme schopni stresy zvládnout.“

Užívejte si jídlo v klidu a s přáteli

Už Hippokratés říkal, že všechny nemoci začínají ve střevech. Ryby, ovoce, zelenina, olej, trochu vína, to je středomořské stravování. Ale nejde jen o složení stravy, ale i o způsob jejího přijímání. V klidu s přáteli.

Ti, co pijí nadměrně, mají zdravotní problémy. Ale lidé, kteří pijí společensky přiměřeně, jsou na tom podle studií lépe než ti, co nepijí vůbec. Ať už z hlediska depresí, demencí a z hlediska dožití.“

Těšte se na svého koníčka

Lidé mají dobré zázemí, dobrý příjem, ale přesto trpí nedostatkem radosti. Co s tím? „Je to problematika moderního uspěchaného světa,“ vysvětluje Jiří Raboch v pořadu Dva na Dvojce.

„Je dobré mít koníčka, na kterého se těšíte. Když víte, že jednou týdně půjdete za kamarády nebo za kulturou a dáte si to do svého pravidelného režimu, tak to psychiku osvěží.“

Které knihy napsal o jídle a životním stylu Jiří Raboch? Jaké potraviny brání vzniku demence?

Spustit audio

Související