Nedovol, aby tě strach z prohry vyřadil ze hry. Touto radou se špičková gymnastka řídí celý život

18. červenec 2017

Když bylo Michaele Šlosarové deset let, kamarádka jí tuto větu napsala do památníku. Tenkrát to ještě tak nevnímala, ale teď už dobře ví, že je to ve sportu snad to nejdůležitější. „Když si sportovec nedůvěřuje, není si jistý sám sebou, tak nemůže přesvědčit ani okolí,“ říká trojnásobná mistryně České republiky v moderní gymnastice.

Ke gymnastice mě přivedla moje máma

Michaela Šlosarová se narodila na jaře roku 1998 a žije s rodiči v Lipníku nad Bečvou, kde chodila i do základní školy. Letos bude maturovat na přerovském gymnáziu Jana Blahoslava, je členkou oddílu moderní gymnastiky TJ Spartak Přerov. Gymnastice se věnuje od svých čtyř let.

„Když jsem byla malinká, zpočátku se mi tam moc nelíbilo, na tréninku jsem často plakala a utíkala jsem na chodbu,“ přiznává se Míša. Maminka ji ale z chodby láskyplně a důsledně vracela do haly. Časem se to zlomilo a Míša tam začala chodit ráda. Závodit začala už jako členka přerovského oddílu v šesti letech. Bez nervozity, bez trémy. Už to pro ni byla hra.

Stojí mi to vůbec za to?

Nikdy se nevěnovala jinému sportu, nikdy nezapochybovala o správnosti volby. Jen v pubertě, když se kamarádi chystali jít v pátek někam ven a ona věděla, že po tréninku bude unavená a nezvládne s nimi nikam jít, říkala si někdy: Stojí mi to vůbec za to? Ale vydržela. A nelituje toho.

Michaela Šlosarová na mezinárodním závodě v belgickém Ghentu

„Moderní gymnastika je ryze ženský sport, který kloubí prvky baletu, akrobacie, tance a gymnastiky. Přidává se i manipulace s náčiním. Je to švihadlo, obruč, míč, kužele a stuha,“ popisuje svůj sport Michaela.

Její nejoblíbenější disciplínou je stuha. Je nejtěžší, ale taky nejkrásnější. Nejvíc medailí posbírala Míša za míč.Moderní gymnastice vévodí Rusky a Ukrajinky, Michaela je vnímá jako svou inspiraci. Třeba s Ukrajinkou Gannou Rizatdinovou, bronzovou olympioničkou z Ria, se potkala na závodech v Maďarsku.

„Jsou to holky, které se nepotřebují předvádět. Stojí je to strašně moc úsilí, neznají nic jiného než tu tělocvičnu. A potom zkrátka jdou na plac a ukážou to tam všechno. Nepotřebují se vystavovat na titulních stránkách, jsou to skromný holky,“ říká o svých vzorech s respektem Michaela.

Teď se musím víc věnovat škole

„Už se těším, až bude maturita a přijímačky za mnou a zase se vrátím do haly,“ přiznává se mladičká gymnastka, která teď ve sportu musí povolit, aby zvládla studijní povinnosti. Oceňuje, že škola k ní byla vstřícná a povolila jí už před lety individuální studijní plán.

Moc důležitá je životospráva. Jídelníček se musí hlídat, ale nic se nemá přehánět. „V pubertě pak stačí jedna hloupá věta – a může se rozběhnout strašně nebezpečný koloběh, i já sama jsem si něčím podobným prošla. Opravdu to není sranda,“ říká vážně Michaela.

Na otázku, co jí sport dal, odpovídá: „Dalo mi to strašně moc. Hrozně mě to vychovalo, jsem schopná řešit problémy sama, bez rodičů, určitě i kázeň a jakási ohleduplnost…“

V českých podmínkách se moderní gymnastikou uživit nedá, proto chce Michaela studovat práva. A u svého milovaného sportu zůstat třeba jako trenérka malých děvčátek.

Michaela Šlosarová

Bylo to nezapomenutelné, viděla jsem, jak mají naši slzy v očích

Nejvíc vzpomíná na svůj první titul mistryně České republiky z roku 2011. Přišel nečekaně, průběh sezóny takovému vyvrcholení nenasvědčoval. O rok později byla vicemistryní. V roce 2013 se vrátila na první příčku, tam se to už očekávalo. A do třetice – v roce 2014 Michaela završila nevídaný zlatý český hattrick.

„Když jsem zase viděla, jak strašně moc rádi byli všichni kolem mě, to bylo úžasné,“ vzpomíná se skromností sobě vlastní na svůj úspěch. Za tento i mnohé další vynikající výsledky v domácích i zahraničních závodech Michaela získala v roce 2014 titul Talent Olomouckého kraje. Ve svém rodném Lipníku nad Bečvou se třikrát stala Sportovcem roku v letech 2008, 2011 a 2014.

Zřejmě slušnej oddíl…

Ladnost pohybu, elegance, půvab a ženskost. Taky výrazné líčení, zářivé barvy dresů (které pro oddíl šije Míšina maminka). Ale hlavně na milimetr přesné pohyby a absolutně dokonalé ovládání těla – to vše se Michaela naučila pod vedením svých trenérek v oddílu moderní gymnastiky TJ Spartak Přerov, který je jí druhým domovem již od malička.

Michaela Šlosarová na mezinárodním závodě v belgickém Ghentu

Vždyť tam dobrovolně tráví většinu času. Oddílové kolegyně jsou jí kamarádkami, trenérky jsou jí inspirací. A všichni si velmi váží Míšiných úspěchů.

Po Mistrovství ČR loni v září napsala předsedkyně oddílu Iva Otáhalová: „Na včerejším Mistrovství České republiky v mistrovské třídě Miška bojovala spolu s těmi vůbec nejlepšími seniorskými gymnastkami u nás. Už samotný start Míši v této elitní kategorii je pro náš oddíl velká čest a málokdo si umí představit, kolik dřiny se za tréninkovou přípravou skrývá. Miška i všichni kolem ní udělali v přípravě maximum, přesto se nám včera nepovedlo vše podle představ, což vyústilo v konečné 14. místo, ačkoliv výkonnost i ambice byly vyšší. Za trenérský tým chci Míše i touto cestou poděkovat za skvělou reprezentaci a poctivý přístup, a taky za to, že je pro ostatní děvčata vzorem nejen gymnastickým, ale především lidským. Děkujeme, jsi naše jednička!!“

autor: Blanka Prudilová
Spustit audio