Nedokončený příběh slovenského generála. Jakou úlohu měl velitel Štefan Jurech v lednu roku 1943?

Poslechněte si záhadný příběh několika lednových nocí roku 1943. Slovenský generál Štefan Jurech je velmi zajímavou postavou slovenské armády. Schopný a ambiciózní velitel je zároveň kontroverzní postavou slovenských dějin. Stopy, fakta, tajemství můžete poslouchat na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Autor: Stanislav Motl
Účinkuje: Libor Vacek
Dramaturgie: Bronislava Janečková
Zvukový mistr: Tomáš Gsölhofer
Premiéra: 10. 5. 2021

Byli vrstevníky, pocházeli z podobných poměrů, v dospělosti je čekala strmá vojenská kariéra. Nikdy se nepotkali. A přece se jejich osudy jednou dramaticky protnuly. Uprostřed války na východní frontě. Slovák Štefan Jurech a Rus Dimitrij Dolganov.

Jakou roli generál vlastně měl?

Zásadní otázka zní: Chystaly se tisíce slovenských vojáků, bojujících po boku německých vojsk, přeběhnout k Rudé armádě? Pokud ano, proč k tomu nakonec nedošlo? A jakou roli v celém příběhu hrál generál, jehož konec patří k velkým záhadám druhé světové války? 

V záběrech hovoří publicista Martin Brabec. V pořadu citujeme z dokumentu 21. ledna 1943, ze studie Martina Brabce, Petra Jašeka, z knihy Slovenský stát v obrazech od Ivana Kamence a z deníku generála Josefa Terance. 

Spustit audio

Související