Jan Jícha: Skotská pohádka

21. červen 2020

Ivan Trojan vypráví lehce ironizující příběh o smysluplnosti lidského konání. V režii Karla Weinlicha dále hrají David Novotný, Václav Postránecký, Jiřina Jirásková, František Němec, Jiří Langmajer a další. Poslouchejte do 28. června 2020.

Osoby a obsazení: František Němec (šlechtic MacGregor), Jiřina Jirásková (babička), Pavel Rímský (hostinský Duncan), Klára Trojanová (jeho dcera Fiona), Barbora Hrzánová (ovčí princezna), Antonín Hardt (pocestný), Petr Šplíchal (stráž), Ivan Trojan (vypravěč)
Dramaturgie: Václava Ledvinková
Zvuk: Tomáš Gsöllhofer
Zvuková spolupráce: Alena Vejsadová, Petr Šplíchal
Hudba: Petr Mandel
Režie: Karel Weinlich
Natočeno: 11. 10. 2006

Jsou kraje blízké a jsou kraje vzdálené. Kraje prozářené sluncem i takové, kde oblaka jsou zemi věčnou duchnou. A když tam slunce konečně vyjde, není to nadlouho. Západ slunce je ale v té mlhou zahalené zemi nádherný. Prý vypadá, jako když se piškot noří do medu.

Tohle pozná i skotský král Robert, který jednoho dne neprozřetelně zavítá do Glenu Sem, do údolí, které zná jen cesty sem a nikoli už zpátky. Tady mezi kopci posetými bečícími ovcemi je nucen trávit svůj čas jen se starou osamělou babkou.

Skotská pohádka není pronikavě veselá, přesto ironizující humor a všudypřítomná nadsázka skvěle pobaví. A mimo jiné se můžeme i ledacos dozvědět. Třeba proč je ve Skotsku tolik hradů, jaký původ měla jedna z jeho královen, anebo kde hledat počátek dnes tolik oblíbeného golfu.

Král Robert ale není bezduchý a zpychlý monarcha, dokáže pracovat i si najít poněkud zvláštní způsob zábavy. Ale taky přemýšlí. O sobě, o životě a o své zemi. Jen o jednom nechce ani slyšet. O ženění.

Odmítl bretaňskou Marlén s kudrny jak len, irskou kněžnu Mary z Derry i norskou královnu Kristel, která až z Osla poslala posla, že ho má ráda. Jenže bez krále uvězněného mezi stráněmi a bez královny, která by zemi dala následníka trůnu, je Skotsko zranitelné a válečné bubny už znějí na poplach.

Nastal čas, aby se cesty otevřely a král se mohl vrátit zpět...

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.