Nedělní Noční linka: Život s duševním onemocněním

21. říjen 2018

Máte nemocnou duši? Svěřili jste se blízkým, nebo se to snažíte řešit sami? Z jakého důvodu se lidé bojí mluvit o psychických problémech? Jak najít odvahu? Proč duševních onemocnění přibývá?

Jak zvládáte život s člověkem, který se vyrovnává s duševním onemocněním? Jak přimět své nemocné partnery, přátele, aby vyhledali odbornou pomoc? Poznáme, že je někdo nemocný? Jaké jsou příčiny duševních onemocnění a dá se jim vůbec bránit?

Deprese, mánie, schizofrenie, úzkostné stavy… O psychických problémech se tak těžko mluví. Mnohdy je nechceme přiznat sami sobě, natož rodině, přátelům, kolegům. Jen depresemi podle odhadů odborníků z oblasti psychiatrie trpí v České republice na 700 tisíc lidí, lékařskou pomoc ale vyhledá maximálně každý čtvrtý.

Světová zdravotnická organizace odhaduje, že v roce 2030 budou nejčastějšími onemocněními právě deprese a úzkostné stavy.

Občanské sdružení Fokus v Českých Budějovicích proto každoročně pořádá Týden obyčejného šílenství, jehož smyslem je podpora lidí trpících duševními problémy. Festival začíná v jihočeské metropoli právě v těchto dnech a nabízí tematické koncerty, výstavu, divadlo, ale i besedu s nemocnými.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio