Nedělní Noční linka: Rodičovská dovolená – přežitek, nebo výsada?

18. listopad 2018

Je podle vás rodičovská dovolená v Česku dobře nastavená? Jaké jsou výhody toho, že mohou maminky, případně tatínci, zůstávat doma s dítětem do jeho tří až čtyř let? Jaké jsou naopak nevýhody?

Stačí rodiči pečujícímu o dítě státní příspěvek? Měla by se podporovat možnost, aby si ženy a muži na rodičovské dovolené přivydělali? Co tomu brání?

Jaký máte názor na to, aby na rodičovské dovolené byli tatínci? Mají ženy jistotu, že budou mít po mateřské dovolené stejnou pracovní pozici? Jak zvládají své mateřské povinnosti ženy vědkyně, lékařky, kosmetičky na vlastní noze...? Tedy ty, pro které je komplikací byť jen několikaměsíční absence ve svém oboru, protože ztratí kontinuitu, klienty a podobně.

Jsou podle vás jesle dobrým řešením? Jak je nastavená rodičovská dovolená v zahraničí, máte zkušenosti?

Rodičovská dovolená v České republice začíná po 28 týdnech mateřské dovolené. A trvá až do čtyř let věku dítěte. Zaměstnavatel má ale povinnost držet místo pouze do tří let věku malé ratolesti. Navíc nemá povinnost zařadit rodiče vracejícího se z rodičovské dovolené na stejnou pozici, kterou opustil. Nové místo ale musí být odpovídající tomu původnímu.

Na rodičovskou dovolenou může nastoupit i otec. Rodiče si mohou během ní i přivydělávat, výše odměny není nijak omezena, ale dítě mladší dvou let může být v jeslích nebo podobném zařízení maximálně 46 hodin týdně.

Rodič dostane na jedno dítě státní příspěvek 220 tisíc korun měsíčně, to vychází na zhruba 4500 až 11 500 měsíčně, podle toho, kolik měsíců bude rodič tento příspěvek pobírat.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.