Nechci ignorovat nepříjemné informace, vysvětluje Martina Lehmannová, bývalá ředitelka Památníku Lidice

Martina Lehmannová, ředitelka Památníku Lidice, rezignovala na svou funkci. Stalo se tak poté, co jí dal ministr Lubomír Zaorálek na výběr: buď sama odstoupí, nebo ji odvolá. „Podle něj jsem nezvládla komunikaci s přeživšími,“ vysvětluje Martina Lehmannová v rozhovoru s Tomášem Pancířem.

Památník Lidice loni v listopadu čelil kritice od lidí, kteří jako děti přežili vyhlazení Lidic. Přeživší v otevřeném dopise napsali, že Lehmannové je lhostejné utrpení jejich rodin a že nectí fakta o lidické tragédii.

Čtěte také

„Pan ministr dodával i to, že jsme měli ukončit spolupráci s historikem Vojtěchem Kynclem, který vypublikoval informace o tom, že matka jedné z přeživších měla krátce před lidickou tragédií nahlásit, že u ní doma bydlí Židovka,“ dodává bývalá ředitelka. 

Důkazy o tvrzení historika Kyncla prý existují

„Lidsky je to samozřejmě velmi pochopitelné, protože je to nesmírně bolestivé. Ale nemůžu a vlastně ani nechci ignorovat, že se objevují informace, které nemusí být příjemné,“ zdůrazňuje Martina Lehmannová.

O pravdivosti tvrzení Vojtěcha Kyncla podle ní svědčí zápis dobových četníků. „Existuje ve formě strojopisu, který se posílal na velitelství,“ říká. 

Dá se zápisu, který byl pořízen ex post, vůbec věřit? A jak je možné, že jiní historici zjištění Vojtěcha Kyncla rozporují? Poslechněte si celý rozhovor. 

autoři: Tomáš Pancíř , als

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.