Nechce se Vám do lesa? Sušené houby lze koupit i v obchodě. Jejich kvalitu zkoumal časopis dTest

22. říjen 2020

Češi jsou národem houbařů. Průměrný Čech navštíví les zhruba 20 krát za rok a nasbírá 1,5 kilogramu hub. Jak si v testu vedly houby nasbírané v lese v porovnání s těmi, které lze koupit v obchodě?

Spotřebitelský časopis dTest si ke svému testování vybral ryze z praktických důvodů houby sušené. Velkým překvapením bylo, že jsou sušené houby k dostání v obdivuhodně velké šíři. Výrobců sice není moc, ale zato se dnes sušené houby dají koupit v každém řetězci.

Nevýhodou může být to, že stojí poměrně dost peněz, kolem 300 korun za kilogram. „Nezáleželo přitom, zda šlo o houby jednodruhové nebo směs lesních hub. Levnější ale byly houby určené pro asijskou kuchyni,“ upřesňuje redaktorka časopisu dTest Olga Šlesingerová.

Odkud se berou?

Houby určené pro asijskou kuchyni se dají pořídit levněji než houby lesní

Dalším překvapením bylo, že testované sušené houby nebyly vždy českého původu. Lišky obecné například pocházejí z Litvy. Šestery testované houby pak pocházely z Číny.

Časopis dTest rozdělil testované houby do dvou skupin. V první skupině byly houby lesní, kde převážná většina vzorků byly houby jednodruhové. Převažoval hřib smrkový a liška obecná.

Ve druhé skupině byly houby pro asijskou kuchyni. Zde šlo o Jidášovo ucho či shiitake, neboli houževnatec.

Cílem testu bylo zjistit, jestli houby z obchodu neobsahují škodlivé látky. „Zaměřili jsme se konkrétně na těžké kovy a plísně, a to jak na ty toxinogenní, tak i na ty plísně, které nebezpečné nejsou. Zjišťovala se i přítomnost mykotoxinů. Vzhledem k tomu, že šlo o houby pěstované, zajímala nás i přítomnost pesticidů,“ upřesňuje redaktorka.

Výsledky dTestu:

  • Jediný vzorek, který překročil stanovené limity pro pesticidy byly houby Makro/Metro Chef Lesní směs

Pesticidy, plísně, těžké kovy

Ve všech vzorcích vyjma jednoho byly pesticidy skutečně objeveny. Dobrou zprávou ovšem je, že výsledky se pohybovaly na zlomku limitu, který oficiálně platí na evropské úrovni.

Vlhkost je jediný vyhláškový parametr, který se k sušeným houbám vztahuje. Časopis dTest tedy zajímalo také to, zda houby poskytují ideální prostor pro mikroorganismy. Maximální předepsaná plíseň je 12 % a všechny testované houby parametru vyhověly. I když někdy s odřenýma ušima.

Časopis dTest chtěl rovněž ověřit, zda je fáma, že houby obsahují těžké kovy. „Chtěli jsme to potvrdit, nebo vyvrátit. Proto jsme do laboratoře poslaly i domácí vzorky hub. Výsledky ukázaly, že není třeba se obávat. Mezi domácími vzorky a kupovanými nebyly žádné rozdíly. Výsledky tedy potvrzují fakt, že pro sušené houby v současné chvíli ani neexistují žádné oficiální limity z hlediska těžkých kovů,“ uzavírá redaktorka.

Spustit audio

Související