Nechal jsem si naposílat záznamy z různých SVJ, přiznává autor Vlastníků Jiří Havelka

30. duben 2020

Materiálu bych měl i na dvojku. Ale asi by se to dost opakovalo, říká v rozhovoru scenárista a režisér Jiří Havelka. Srovnejte filmové postavy s jejich předobrazy.

Film Vlastníci vypráví o domovní schůzi. O lidech, kteří si jsou sousedy v jednom domě, ale nejsou schopni se domluvit prakticky na ničem. Čerpal Jiří Havelka, autor scénáře a režisér v jedné osobě, z vlastních zkušeností?

Všude je to stejný

„Jsem členem SVJ,“ přiznává v Nočním Mikrofóru rovnou se smíchem. „Nějaká prvotní inspirace z toho pochází. Já si pak ale nechal naposílat různé záznamy z jiných SVJ. V nich člověk vidí, jak je to úplně stejný.“

„V tomhle je to modelový až neuvěřitelně. Až moc. Celou dobu byla otázka, na kolik to nechat v ještě uvěřitelné podobě a nakolik v podobě typů, modelů,“ vysvětluje Havelka. „Některé situace jsou úplně konkrétní. Třeba výtah.“

„Ale já si z těch záznamů pamatuju neuvěřitelné množství situací. Od muškátů v oknech, jestli okna dřevěný nebo plastový, jaké okapy, co s půdou, vnitroblokem... Všechno se to opakovalo.“ Připouští, že materiálu by měl i na dvojku. „Ale asi by se to dost opakovalo,“ směje se.

Natáčelo se jak za první republiky

Fiml se natáčel jen neuvěřitelných 10 dnů. „Takhle rychle se naposledy komedie natáčely za první republiky a za protektorátu. A to musely být hodně dobře nazkoušené,“ upozorňuje moderátor Jaroslav Sedláček na to, že i Vlastníci mají svůj divadelní předobraz.

Srovnejte postavy, které hrají Jiří Lábus, David Novotný, Dagmar Havlová (ta se na plátně objevila po dlouhých osmi letech) s jejich divadelními protějšky.

Horvátová – Dagmar Havlová

Kubát – Jiří Lábus

Švec – David Novotný

Roubíčková – Klára Melíšková

Nitranský – Andrej Polák

Bernáškovi – Jiří Černý a Maria Sawa

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.