Nebezpečné viry i bakterie můžete doma lehce zničit pomocí germicidních zářičů

6. červen 2020

Ve zdravotnictví se pro sterilizaci operačních sálů běžně používají germicidní zářiče. Sterilizují vzduch, tekutiny i povrchy, přitom prostředí nezatěžují chemikáliemi. Podle Františka Rychtáře z firmy ENES je možné germicidní zářiče používat i v domácím prostředí. Je ale nutné dodržovat přísná bezpečnostní pravidla.

Germicidní zářiče fungují na bázi bakteriocidního krátkovlnného ultrafialového záření, které ničí naprostou většinu bakterií, virů, spor, plísní, mikroorganismů nebo kvasnic, řas nebo trepek. Germicidní zářiče vytváří UVC záření pomocí nízkotlakých rtuťových výbojek, které nemají luminofor. Jedná se o fyzikální proces dezinfekce. Výhodou je, že se do vzduchu nedostávají žádné chemikálie a nevznikají žádné toxické vedlejší produkty dezinfekce, což příznivě ovlivňuje životní prostředí.

V současnosti hrozí předražené ceny

Zářiče vybíráme podle velikosti bytu a podle tvaru a půdorysu místnosti. A samozřejmě také podle ceny. V současné době jsou v důsledku hrozby onemocněním covid-19 zářiče málo dostupné nebo předražené. Vybírejte proto pečlivě správného dodavatele. Cena by se měla pohybovat v rozmezí od 500 Kč do 2500 Kč za jeden kus podle typu zdroje a typu světla.

Používání má svá přísná bezpečnostní pravidla

Pořízení germicidního zářiče do domácího prostředí by měly zvažovat pouze zodpovědné rodiny. Germicidní zářiče totiž skutečně ničí vše živé a pobyt v jejich blízkosti v čase zapnutí je velmi nebezpečný. Je proto nutné je nastavit v době, kdy nejste doma nebo uprostřed noci, kdy spíte. Pokud to nejde zařídit jinak, zářič můžete i fyzicky vypnout po příchodu domů, ale v tom případě se pohybujte rychle a nenechte zářič na sebe působit.

Pokud si chcete doma zařídit sterilní prostředí, například v ložnici, v obýváku nebo kuchyni, na místnost o rozloze 20 m2 stačí na stěnu nebo na strop umístit 2 germicidní zářiče o příkonu 2 x 36 WAT, které mohou být denně spuštěny po dobu 1,5 až 2 hodin. Každý germicidní zářič by navíc měl mít svůj světelný okruh a měl by se zapínat na časový spínač. Zářiče by měly mít krytí IP 20, mohou být jednopaticové, dvoupaticové, o délce 1 m i více a neměl by na nich být umístěn kryt. Kryty totiž účinnost UVC záření snižují.

V praxi pomůže prodlužovačka a časový spínač

I když jsme se samostatnými světelnými okruhy při budování bytu nepočítali, v praxi si poradíme jednoduše pomocí prodlužovačky, kterou zapojíme do zásuvky. Vybereme si jakýkoliv typ svítidla v krytí IP 20, do kterého umístíme vhodnou germicidní zářivku a připojíme časový spínač. Germicidní zářiče můžeme využít i na sterilizaci roušky. Pokud roušku umístíte na 30 minut pod menší germicidní zářič, roušky jednoduše sterilizujeme a nemusíme je vyvařovat.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.