NBA slaví – existuje už 70 let

Dnes je to 70 let od založení nejlepší basketbalové ligy světa. V NBA se postupem času objevovali hráči ze všech koutů světa. I Česká republika měla v zámoří své reprezentanty.

Zatím to byli tři čeští hráči, kteří si připsali minuty a body v soutěžních zápasech. Od příští sezony je znovu reálnější, že se tento počet zvýší – a to díky Tomášovi Satoranskému. Jméno současné hvězdy Barcelony a české reprezentace je totiž znovu stále častěji slyšet při rozhovorech s vysokými funkcionáři Washingtonu, který před čtyřmi lety Satoranského získal v draftu.

Tématem je i pro majitele klubu Teda Leonsise, který pronesl jasně a stručně: „Myslím, že má našemu celku hodně co nabídnout.“ Sen je tak znovu blízko. Tomáš Satoranský od draftu herně vyspěl, katalánský klub táhne svými výkony v semifinále španělské ligy, a tak se chce teď soustředit hlavně na úspěch Barcelony a svou budoucnost řešit až na konci června po skončení soutěže.

A bude to asi těžké rozhodování, protože NBA nemá slitování s novými hráči. Je těžké se prosadit, na druhou stranu je to obrovské lákadlo a jak říkal Tomáš Satoranský – je to sen každého mladého basketbalisty. Své k tomu může říct i první Čech v NBA Jiří Zídek mladší, který na své tři sezony v nejprestižnější lize světa zavzpomínal:

Logo

„Je to něco, na co jsem hrdý. Možná s ubíhajícím časem stále víc, když vidím hráče současné NBA, jak jsou talentovaní, jak je těžké se tam dostat. Vzpomínám na to velmi rád.“ První koš v NBA dal Oscar „Ossie“ Schectman 1. listopadu 1946. Doufejme, že si jako čtvrtý Čech v historii dá první koš v nejslavnější soutěži světa i Tomáš Satoranský.

autoři: pkr , špo
Spustit audio