Návštěva u Ondřeje Daňka, kastelána na „pohádkovém“ zámku v Novém Městě nad Metují

2. červen 2022

O práci kastelána má většina z nás dost nejasnou a často velmi romantickou představu. Žít a pracovat na hradě nebo zámku, to určitě je romantika, ale jak se Romana Joudalová dozvěděla od kastelána zámku v Novém Městě nad Metují Ondřeje Daňka, i kastelán často neví, kde mu hlava stojí, a to potom  musí romantika stranou.

Co všechno vlastně takový kastelán dělá jsme se dozvěděli na zámecké rozhlasové návštěvě. 

Tentokrát jsme měli možnost poznat zámek v Novém Městě nad Metují, kterému se právem přezdívá Perla Kladského pomezí, trochu jinak, a to díky rozhlasové Návštěvě u kastelána Ondřeje Daňka, který je dobrou duší novoměstského zámku už pěknou řádku let.

I kastelán občas musí do montérek

Čtěte také

V jeho kanceláři to vypadalo, že kastelán především „papíruje“, ale to je jen část jeho práce. Profese kastelána v sobě kloubí několik dalších profesí.

Podle Ondřeje Daňka by měl dobrý kastelán být především dobrý personalista, ale také marketér, kreativista, trochu historik, člověk technicky zdatný, trochu údržbář, trochu zahradník a měl by umět vycházet a komunikovat s lidmi, s kterými pracuje, i s návštěvníky, kteří na zámek přicházejí.

Běžná pracovní doba v sezóně nestačí

Čtěte také

Zámek je v letní sezoně otevřen vlastně pořád, v zimě se zase dělají různé opravy, uklízí se, malují se interiéry, takže na zámku je co dělat po celý rok. Ale podle Ondřeje Daňka si i kastelán může v létě vzít krátkou dovolenou, je ale důležitý dobrý a spolehlivý tým lidí, s nimiž pracuje, a kteří jsou schopní a ochotní jeden druhého v případě potřeby zastoupit.

Běžná osmihodinová pracovní doba ale obvykle v sezóně na vše, co je potřeba udělat, nestačí.

Na zámku není místo, které by kastelán neznal

Ondřej Daněk zná „svůj“ zámek jako své boty, od sklepů po rozlehlé půdy. Velmi rád má také unikátní zámeckou zahradu, kterou také na počátku 20. století upravil architekt Dušan Jurkovič.

Právě v zahradě se v posledních letech udělalo hodně práce, na rekonstrukci a statickém zajištění zahradních teras nebo v nejstarší části na bývalých hradbách.

Práce kastelána bere čas, ale dává zkušenosti

Čtěte také

Práce kastelána je náročná především na čas a bez pochopení vlastní rodiny by se dala vykonávat jen těžko, říká Ondřej Daněk.

Za tu možnost, pracovat pro rodinu Bartoňů z Dobenína na zámku v Novém Městě nad Metují, je ovšem velmi vděčný. Svou práci považuje za velkou životní zkušenost a váží si důvěry, kterou k němu zámecká rodina chová.

Zámek Nové Město nad Metují
je součástí městské památkové reservace a nachází se v západním rohu náměstí. Byl postaven společně s městem, původně jako pozdně gotický hrad, který měl město chránit. Farní pamětní kniha uvádí, že základní kámen budoucího města a hradu byl položen 10. srpna roku 1501 ve dvě hodiny odpoledne. Kámen položil sám Jan Černčický z Kácova, majitel panství.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související