Návštěva u dr. Zdeny Zvěřinové - 90. let rozhlasu

19. květen 2013

Autor české národní hymny František Škroup přivedl v minulosti několikrát k našim rozhlasovým mikrofonům muzikoložku Zdenu Zvěřinovou.

Osud tomu chtěl, že právě Osice, kde se v prvním roce 19. století narodil, se staly azylem pro její rodinu v době, kdy být živnostníkem se trestalo.

Logo

Příběh Františka Škroupa se posléze stal pro doktorku Zvěřinovou životním tématem.

Logo

Tentokrát ovšem bude v našem vysílání vyprávět o svém vztahu k rozhlasu.

Jak jinak, když setkání s ženou mnoha profesí a zájmů uvedeme den po jeho slavných devadesátých narozeninách.

Do legendární Vinohradské 12 přišla malá Zdena poprvé v šesti letech. Stala se totiž členkou Dismanova dětského rozhlasového souboru, který v té době vedl profesor Alois Hába.

Jak šel čas, lapil ji rozhlas - stejně jako později televize - do svých sítí tak, že se stala jeho dlouholetou externí spolupracovnicí.

Před dvaceti lety začala také pravidelná spolupráce dr. Zdeny Zvěřinové s Českým rozhlasem Hradec Králové.

Byly to nejen pořady o Františku Škroupovi, jehož odkazu si mimořádně váží, ale postupem času také třeba noční Nokturna pro osamělá srdce, kde využívala své znalosti dalšího oboru - psychologie.

S láskou a pochopením pro všechny, kteří do živě vysílaného pořadu volali, dodnes na tuto rozhlasovou zkušenost vzpomíná.

Ostatně, přesvědčit se o tom budete moci v neděli 19. května 2013 po 17. hodině, kdy uvedeme sváteční vydání pořadu Návštěva, věnované devadesátým narozeninám Českého rozhlasu.

Příjemný poslech!

autor: Eva Zálešáková
Spustit audio