Návštěva dokáže vždy udělat radost – buď svým příchodem, nebo svým odchodem

26. prosinec 2021

Tématem dnešních Omelek jsou návštěvy. Vánoční čas je pro ně totiž, ať chcete, nebo ne, jako stvořený.

Svého muže jsem si vzala tajně. Když se pak měl poprvé seznámit s mými rodiči, bylo to právě o Vánocích, vypráví Halina Pawlowská. Před návštěvou jsem manžela upozorňovala hlavně na to, že můj tatínek je svérázný. Čím víc jsem líčila tatínkovy zvláštnůstky, tím více se můj muž setkání s ním děsil a tím více panáků do sebe házel na kuráž...

Takže první věta, kterou pak otci při představování řekl, byla: ,Dobrý den. Ale vy vůbec nejste tak děsnej, jak mi Halina říkala!‘

Dům plný hostů

Halina Pawlowská má návštěvy moc ráda. Teď za covidu se jí po nich moc stýská. „U nás doma totiž pořád někdo byl. Myslela jsem si, že mi to vadí, protože náš byt byl malý. Teď máme velký dům, a úměrně tomu se zvětšil i počet našich hostů.

Hosté většinou neodcházeli, ale zůstávali na noc. Často mne traumatizovalo, že máme návštěvu, když jsem byla vykoupaná a zjistila jsem, že nemám v koupelně koupací plášť, župan ani noční košili. A tak jsem vždycky pootevřela dveře a volala jsem: ,Haló! Je tam někdo cizí?‘ A jednou jsem takhle volala a syn mi otráveně odpověděl: ,A jak to mám vědět?!‘

Zvědavost

Nezapomenutelná byla pro Halinu Pawlowskou návštěva kamaráda, který bydlel sám v obrovském bytě na Starém Městě. V jednom rozlehlém pokoji byl uprostřed jen stůl se židlemi a na vzdálenější čelní stěně visel obrovský zlacený barokní rám. Velkou pozornost ale přitahovalo cosi v dolním rohu rámu. Každý včetně mě, jak mi pak kamarád řekl, neudržel zvědavost a spěchal se podívat zblízka. V rohu toho rámu byla zasunuta kartička se sdělením: ,Tady je hovno k vidění‘.

Ať je tedy Váš vztah k návštěvám a hostitelství jakýkoli, nezapomeňte, co praví jedno portugalské přísloví: Návštěva nám vždy udělá radost – ne-li svým příchodem, tedy svým odchodem.

V Omeletkách ještě zazní text posluchačky Marty Furchové Záměna. Svoji povídku Ať zešílí láskou – Hezký víkend přečte Halina Pawlowská. Dozvíte se, co si o návštěvách myslí herečka Jitka Sedláčková. A na závěr uslyšíte recept na slané tyčinky „titmanky". 

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související