Navrhneme přístřešek pro kozy, troufneme si i na psí boudu, věří si architekti v terénu

26. červenec 2013

Pátečními hosty v dopoledním Tandemu byly Kateřina Vídenová a Adam Wlazel, mladí architekti, kteří budou celé léto jezdit po obcích Vysočiny, a v mobilní architektonické kanceláři navrhovat projekty na přání. Jsou schopni nakreslit projekt na novou autobusovou zastávku, ale i venkovní terasu a nebo psí boudu.

„Dělal jsem minulý rok diplomku na akademii výtvarných umění, a chtělo se mi už vyrazit ven. A tak mě napadlo, že by se mohlo řemeslo architektury stát řemeslem kočovným. Jako inspiraci jsem měl brusiče nožů nebo prodavače králičích kožek,“ přibližuje původ nápadu Adam Wlazel.

Architekti v terénu už mají za sebou „testovací“ obec u Českého Brodu. S tamními obyvateli nad plánem obce diskutovali velmi podrobně.
„Měli jsme mapu celé obce a lidi nám tam sami označovali místa, která by chtěli vylepšit,“ říká Kateřina Vídenová.

Nejsou postiženi profesí, a nemají tak někdy tendenci při projíždění obcemi sami oslovovat lidi, že jim vylepší to, co je podle jejich odborného pohledu architektonicky špatně?
Adam Wlazel na to odpovídá: „Ne, vůbec. My naopak lidem často říkáme, že to tam mají krásné, i když oni si myslí opak.“

Kde všude se jejich karavan s rýsovacím prknem zastaví, a co budou navrhovat?
Wlazel s Vídenovou říkají: „Jsme v kontaktu někdy přímo s vedením obce, ale budeme rádi, když se nám lidi sami ozvou a pozvou nás do své obce. A jsme otevřeni všemu, teď budeme třeba navrhovat jednomu pánovi přístřešek pro kozy. A zvládneme i psí boudu, cokoli.“

Návrhy získáte od architektů v terénu zdarma, projekt podporuje Ministerstvo kultury ČR.

Spustit audio