Naučte se useknout láhev sektu – naučte se sabráž jako odborníci

Sabráž, to je technika otvírání láhve šumivého vína šavlí nebo jiným předmětem. Tím se urazí konce hrdla láhve. Sek šavlí je veden po láhvi v místě švu směrem k hrdlu, tak, aby ostří narazilo na skleněný nákružek na jeho konci. Síla úderu pak v tomto místě odlomí hrdlo láhve i s korkem.

Sabráž se ve Francii stala oblíbenou v období napoleonských válek, kdy se napoleonským důstojníkům otevřel přístup do šlechtických usedlostí. Podobné kousky bývaly prý zvykem i na oslavách pořádaných carskými důstojníky.

Šavlí nebo bruslí?

K efektnímu otvírání láhve šumivého vína se dnes používá šavle, mačeta, velký nůž a další, mnohdy netradiční předměty (třeba brusle, sklenička, sekera). Prý se dá hrdlo lahve useknout i bankovní kartou. Ano, ale musel by pod ní být schovaný kovový plíšek.

Pro diváky je to velmi atraktivní podívaná. Pokud byste chtěli okouzlit obecenstvo, návod na to, jak sabráž provést, najdete na  internetu. Člověk, který bude sabráž provádět, musí mít v každém případě na očích brýle, měl by mít také koženou zástěru a rukavici. Nepoužívejte k sabráži lahve netradičních tvarů nebo silnostěnné.

Jak na to

Sommeliér Ivo Dvořák popisuje, jak se sabráž provádí: „Před ‚akcí‘ je nutné láhev vychladit na správnou teplotu (5 až 7 stupňů C). Při samotné sabráži nejprve odstraním kapsli, která zakrývá drátěný košíček a korek. Opatrně roztočím očko, které chrání korek před náhodným vylétnutím. Sklon lahve od těla je zhruba 45 stupňů. Najdu si šev, který na lahvi je, lahev otočím švem nahoru. Šavli položím naplocho na šev a švihem se snažím oddělit hrdlo od lahve.“ Sekáme samozřejmě směrem od sebe. Hrdlo s korkem odlétne asi do vzdálenosti 5 až 10 metrů. Přihlížející by měli stát za tím, kdo sabráž provádí. Ne vedle něj, natož před ním.

Ještě podrobněji. Šavle, mačeta či nůž se uchopí do jedné ruky. Aby se uchránilo ostří, používá se často tupá hrana zbraně. Praváci láhev uchopí levou rukou (leváci obráceně) za spodek, palec se pro větší bezpečnost vsune do prohloubeniny ve dně. Ruka držící láhev se plně natáhne a druhou rukou se plynulým rázným sekem zbraně přejede po hrdle láhve v místě švu až k rozšířenému nákružku na konci hrdla. Úder urazí konec hrdla láhve, který i se špuntem odletí pryč. Sek nemusí být veden ani příliš rychle, ani obzvláštní silou. Důležitá je plynulost pohybu.

Připravte sklenky

Proud šampaňského, jenž po sabráži vystříkne z láhve, nebude silný, ale měl by spolehlivě vyplavit všechny případné střepy. Vhodné je mít připravenou sklenku k jeho bezpečnému zachycení. Pozor, láhev, na níž byla neúspěšně provedena sabráž, bude křehčí než obvykle, a je s ní proto třeba zacházet se zvýšenou opatrností.

Tlak v láhvi musí být alespoň 3 atmosféry. Pokud by v láhvi nebyl dostatečný tlak, nemusela by se sabráž podařit, protože tlak nebude stačit k odstřelení hrdla. Pokud není láhev správně vychlazená, může při provádění sabráže dojít k její explozi. Studené víno také lépe drží CO2, čímž se sníží ztráty vína.

Každoročně se koná mezinárodní mistrovství České republiky v sekání sektů.