Natočit dokument o Janu Werichovi znamenalo strávit dlouhé měsíce v archivech, říká režisér Martin Slunečko

13. únor 2022

Je s podivem, že tak velká osobnost naší historie, jakou je Jan Werich, neměla až donedávna svůj velký dokumentární portrét. To se změnilo až v létě roku 2021. Dokument je pojmenován podle jednoho z nejslavnějších Werichových citátů. Nese název Jan Werich: Když už člověk jednou je. Za jeho vznikem stojí dvojice režisérů Martin Slunečko a Miloslav Šmídmajer. Prvně jmenovaný režisér usedl na rozhlasovou pohovku Jožky Kubáníka.

Přezdívka moudrý klaun podle režiséra Martina Slunečka Werichovi jednoznačně náleží. „Byl nejenom klaun, ale vynikající herec, spisovatel a scénárista. Byla to obrovská osobnost 20. století, která možná nebyla doceněná kvůli politické situaci po roce 1968,“ začíná režisér. Nápad na první velký dokument o Janu Werichovi vznikl přibližně před 4 lety. „Bylo to téma, které jsme už trochu znali a uvědomili jsme si, že je to vlastně trochu bílý prostor, bílá místa, která nebyla zmapovaná,“ dodává Martin Slunečko ke spolupráci s Miloslavem Šmídmajerem. Společně začali na různých dokumentech už v 90. letech.

Práce na filmu o Werichovi zabraly přibližně rok a půl. Podle slov Martina Slunečka bylo nutné jít do hloubky, zároveň však bylo nutné myslet i na mladší publikum a zařadit obecné informace ze života Jana Wericha. Při sběru materiálů strávili tvůrci v archivech dlouhé měsíce. I díky tomu se v dokumentu objevily do té doby neznámé záběry. Museli také získat důvěru mnoha blízkých Jana Wericha, aby se dokumentaristům otevřeli.

Podle Martina Slunečka by měl o Werichovi jednoznačně vyjít i seriál, protože byl jeho život natolik bohatý. „Mělo by tam být to, co Werich nemohl natočit a co natočit chtěl. Falstaff byl asi jeho největší životní láska, shakespearovské vážné téma. On to připravoval 10 let. Byl jsem v archivu Památníku národního písemnictví, kde jsem strávil několik dnů. Viděl jsem Werichovy rukopisy, kde vpisoval své připomínky, verze z roku 64 a 65. Vypadalo to, že se to natočí, ale nakonec na to nedošlo“ posteskl si režisér.

Jak byla s dokumentem spokojená vnučka Jana Wericha? Jaké další osobnosti ve filmu vystoupily a jak se s nimi spolupracovalo? A mohl se film jmenovat jinak? Pusťte si záznam rozhovoru s režisérem Martinem Slunečkem o natáčení dokumentu o Janu Werichovi.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související