Naše zlatá republika. Na oslavu nového státu vznikaly i písničky

28. říjen 2021

Ve státní svátek 28. října si připomínáme vznik Československé republiky, jednoho z nových států, které se zrodily po rozpadu rakousko-uherské monarchie.

Sváteční vydání pořadu Dechovkovinky proto otevírá pochod Františka Kmocha oslavující hlavní město nové republiky – Zlatá Praha. Autor se sice zrodu Československa nedočkal, zemřel ještě před první světovou válkou, ale jeho pochody často doprovázejí slavnostní chvíle.

Mnoho českých vojáků v rakouských uniformách mířilo i na italskou frontu. Také o tom máme svědectví v podobě písní, třeba Na Piavě zvečera. Jedna písnička se ale bůhvíproč stala obětí zřejmě nechtěného omylu. Jedná se o valčík Alpiny, který se ale správně jmenuje Alpíni. Slovo Alpiny totiž nic neznamená, protože pohoří se jmenuje Alpy. Alpíni byli horští myslivci, vojenský útvar, který se utkával právě s rakouskými, potažmo českými vojáky. Písničku se správným textem a pod správným názvem natočila Budějcká kapela Ády Školky.

Oslavou Masarykovské první republiky je píseň Karla Hašlera Naše zlatá republika. Na vzácné nahrávce z roku 1924 ji zpívá sólista Vohnický za doprovodu Orchestru Rena.

Písně, které předcházely vzniku Československé republiky, si poslechněte v pořadu Dechovkovinky. Uslyšíte i vzácnou, téměř stoletou nahrávku. Oslavíme také třicátiny zpěváka Aleše Koláře.

Spustit audio

Související