Naše první Vánoce, Kouzelný obraz i Vánoční pohlednice mohou zpříjemnit adventní večer

12. prosinec 2021

Naše první Vánoce – to je pěkná česká původní vánoční písnička. Zřejmě ji znáte, milí posluchači a čtenáři, z podání Karla Gotta, ale již dříve ji zpíval svým krásným barytonem Rudolf Cortés.

Text k písničce Naše první Vánoce napsal Miroslav Zikán, někdejší bankovní úředník a člen Veselé pětky, od jehož narození uplynulo letos na jaře sto let. A autorem hudby je Jiří Vinařický. Tento rodák z Valašských Klobouků emigroval po obsazení republiky nacisty na konci 30. let do Číny, kde hrál na piano v nočních podnicích.

Po návratu pracoval Jiří Vinařický na obchodních pozicích zejména v gramofonovém průmyslu a dlouhá léta v Supraphonu. Díky svým kontaktům se zasloužil o uplatnění skladeb Karla Svobody nebo Bohuslava Ondráčka v zahraničí, ale, jak vzpomíná Václav Neckář, prosadil v 70. letech i třeba vydání slavného dvojalba kapely Bacily Planetárium, když si nechal poradit od svého syna.

Jiří Vinařický zemřel před necelými 23 roky. A písnička Naše první Vánoce je patrně jeho nejznámější. V pořadu Světla ramp zazní v podání orchestru Karla Vlacha s podmanivým hlasem Rudolfa Cortése, od jehož smrti uplynulo 12. prosince 35 let.

Čtěte také

Letošního 4. prosince odešel na věčnost ve vysokém věku 89 let onehdy populární countryový zpěvák a kytarista Stonewall Jackson. V jeho jméně se ozývá kousek historie Spojených států amerických. A nejedná se o pseudonym. Thomas Jonathan Jackson, řečený Stonewall, tedy „Kamenná zeď“, byl americký učitel a generál. Je považován za nejlepšího z polních velitelů Americké občanské války a vyznamenal se zejména v bitvě o Shenandoah Valley, v níž přinutil k ústupu téměř čtyřikrát silnější jednotky Unie.

Zpěvák Stonewall Jackson se narodil v Táboře, či jinak vysloveno v Tabor City v Severní Karolíně. Ono jméno Stonewall mu dal otec, železniční inženýr, domnívající se, že jej se slavným generálem pojí příbuzenský vztah. Otec mu zemřel, když mu byly dva roky. Dětství měl Stonewall těžké a jeho otčím ho prý fyzicky týral. Se dvěma sourozenci pak vyrůstal na strýcově farmě.

V osmnácti narukoval Stonewall Jackson do námořnictva a po návratu se přestěhoval do mekky hudby country and western, do Nashville. A v tomto městě jej od konce 50. let čekaly docela dlouhé dobré časy. Již s písničkou Waterloo se Stonewall Jackson prosadil v roce 1959 zřetelně i na americké hitparádě.

Ta bude mít své místo v další adventní půlhodince Světla ramp stejně jako milé, zimně náladotvorné  a málo známé písničky z 60. let pozdějších velkých hvězd české pop music: Hany Zagorové (Kouzelný obraz) a Heleny Vondráčkové (Je tichý večer). Nebo vánoční evergreen Blue Christmas v podání Stonewalla Jacksona i Karla Gotta – jako Tvůj stromek. A na závěr vám ještě pošleme Vánoční pohlednici v písničce letošního velkého jubilanta Jiřího Suchého.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.