„Naše písně vznikají intuitivně.“ Kapela Fekete Seretlek se inspiruje hudbou z celého světa

29. duben 2019

Živá hudba a divadlo v jednom – to jsou projekty souboru Fekete Seretlek, v němž se sešla šestice výjimečně muzikálních herců.

Anna Bubníková, Pavol Smolárik, Jiří N. Jelínek, Ivo Sedláček, Jan Meduna a principál Matija Solce tvoří specifické projekty, které mísí rovnou měrou živou hudbu s divadlem.

Žánr? Neuchopitelný

Hudba souboru Fekete Seretlek je v mnoha směrech světová – nechává se inspirovat lidovými motivy z nejrůznějších zemí, přejímá melodie i texty ponejvíce z oblastí Balkánu a Ruska, ale nalezneme v ní třeba i irské, izraelské či latinskoamerické prvky.

„Je to hodně asociativní tvorba, Matija vždycky přijede odněkud ze světa, nacucaný inspiracemi a kontakty s tamními muzikanty a my potom zkoušíme, co nám ty zdroje evokují a intuitivně přidáváme vlastní nápady,“ vysvětluje Jiří N. Jelínek.

Říct jenom, že to jsou předělané lidovky, nestačí. Čistý Balkán to ale taky není… některé věci jsou neuchopitelné a je potřeba je prostě slyšet.
Pavol Smolárik

Žánrové zařazení navíc znesnadňuje fakt, že produkce souboru Fekete Seretlek je výrazně vizuální, právě díky své charakteristické divadelnosti se kapela přirovnává třeba k londýnskému triu Tiger Lillies nebo cikánské skupině z New Yorku Gogol Bordello.

Divadelní projekty

Fekete Seretlek v současné době hraje dvě divadelně-hudební inscenace. Kar měl premiéru v roce 2016. Inspiraci k tomuto projektu našli tvůrci nejprve v mexických pohřebních slavnostech a později i v Tolstého Anně Karenině.

Sedmé nebe s Načevou: Spojuje nás tajemství, divokost, experimenty a láska k hudbě

Anna Bubníková, Monika Načeva, Markéta Dvořáková a Bára Mišíková (zleva)

Své nejmilejší kolegyně z pražského divadla Minor, Báru Mišíkovou, Markétu Dvořákovou a Annu Bubníkovou, si do Sedmého nebe pozvala Monika Načeva.

„Motivy z románu si jenom půjčujeme, je to takové surrealistické představení,“ popisuje Jiří N. Jelínek. „Největší úspěch jsme měli kupodivu v Petrohradě – ředitel festivalu byl nadšený, že konečně viděl Annu Kareninu, která trvá méně než tři hodiny a navíc je to legrace.“

Po úspěchu Karu bylo pro členy kapely přirozené, že zkusí připravit další divadelní inscenaci. V minulé sezóně se rozhodli pro další literární legendu – dystopický román George Orwella 1984. Tentokrát nicméně více vycházeli z předlohy:

„Orwella jsme se drželi ne příběhově, ale tematicky. Zdůrazňovali jsme motivy manipulace a totality,“ říká Jiří N. Jelínek. A Pavol Smolárik doplňuje: „Orwell má z našeho hlediska v sobě loutky. Právě loutky, tedy divadlo objektů, je pro Fekete Seretlek vedle hudby zásadní.“

Fekete Seretlek

Přesto se v nejbližší době členové kapely k dalšímu divadelnímu projektu nechystají. Připravují se na nahrávání svého v pořadí již třetího alba a v září se zúčastní prestižního festivalu loutkového divadla ve francouzském Charlesville.

Poslechněte si celé ArtCafé, které svým hudebním výběrem doprovodil Petr Dorůžka.

Spustit audio

Související