NASA a firma SpaceX oznámily vyslání přistávacího modulu typu Dragon 2 na Mars

13. květen 2016

Firma SpaceX se dohodla s americkou vesmírnou agenturou NASA na spolupráci při vyslání speciální bezpilotní verze své kosmické lodi Dragon 2, nazvané Red Dragon, na povrch Marsu již v roce 2018.

Loď Dragon 2 vynese do vesmíru rovněž soukromě vyráběná nosná raketa firmy SpaceX Falcon Heavy, která by měla odstartovat z rampy 39A, umístěné v areálu Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Spolupráce obou institucí přitom bude ryze nefinančního charakteru - firma SpaceX poskytne agentuře NASA data o letu, klesání a přistání kosmické lodi Dragon 2 na Marsu a NASA na oplátku poskytne firmě SpaceX zásadní technickou podporu při plánování a realizaci samotné mise, včetně přistání.

Tato podpora se bude týkat mj. zabezpečení komunikace a navigace během letu, také tvorby a provozu vědeckého a přístrojového vybavení lodi. V nedávné minulosti také NASA navrhovala loď Dragon (po jisté speciální modifikaci) využít k odběru a automatickému návratu vzorků marsovských hornin zpět k Zemi, v rámci její první mise k Marsu v roce 2018 však k tomu zřejmě nedojde, možná v roce 2022.

Přesto však Dragon zaznamená jisté prvenství - se svými více než 6.5 tunami bude zatím nejtěžší kosmickou lodí pozemšťanů, která se pokusí na Marsu přistát. Pro srovnání - rover Curiosity vážil na Zemi “jen” asi 900 kilogramů.

Této mise se nemohou účastnit astronauti, už proto, že vnitřní prostor Dragona 2 je příliš malý na mnoho měsíců dlouhé lety tohoto typu a nepočítá se ani s návratem této lodi z Marsu.

Ve skutečnosti se podle šéfa SpaceX Elona Muska Dragon (bez připojení k většímu obytnému modulu) nehodí ani pro cesty lidí za dráhu Měsíce. Red Dragon se však díky osmi zabudovaným výkonným motorům SuperDraco velmi hodí pro měkké přistání na Marsu, na jehož povrchu je velmi řídká atmosféra, která sama o sobě není schopna těžší přistávací moduly či kosmické lodi dostatečně zabrzdit.

Loď Dragon 2 může navíc v automatickém režimu doletět kamkoliv v rámci Sluneční soustavy a je schopna přistát na jakémkoliv vesmírném tělese s pevným nebo kapalným povrchem, s hustou atmosférou nebo zcela bez atmosféry. Může tedy přistát i na Měsíci nebo na měsících velkých planet jako je např. Jupiter nebo Saturn.

Těžká raketa Falcon Heavy přitom zatím ještě do vesmíru nestartovala, poprvé by se tak mohlo stát koncem roku 2016. K Marsu je schopna dopravit kosmickou loď o hmotnosti až 13.6 tuny. Kosmické lodě Dragon nyní létají v bezpilotním režimu k Mezinárodní kosmické stanici, kam přivážejí různé náklady. Astronauti se v Dragonu 2 mají na stejnou cestu k této stanici, která létá na oběžné dráze kolem Země, vydat někdy koncem roku 2017.

Zdroje: NASA Spaceflight, AstroWatch, The Verge 1, The Verge 2, Popular Science 1, Popular Science 2, Ars Technica 1, Ars Technica 2, CTV News, Popular Mechanics, TechInsider, Spaceflight101, ExtremeTech 1, ExtremeTech 2, MarsNews 1, MarsNews 2, NPR, Youtube 1, Youtube 2

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.