Narozeniny slavil poslední český bohém Petr Hapka

13. květen 2013
Odpolední evergreeny

Evergreeny s datem 13. května nabídly písničky oslavenců Petra Hapky a Stevie Wondera, děti z mateřské školy zjišťovaly, proč má řeka v písni Michala Tučného červenou barvu, a Karel Plíhal nás svou Námořnickou pozval hned na dva své koncerty na Vysočině.

13. května 1944 se v Praze narodil hudební skladatel, zpěvák a dirigent Petr Hapka. Podle mnohých umělců je Hapka posledním žijícím českým bohémem – ve dne spí, vstává pozdě odpoledne, tvoří v noci. Noční „šichty“ mu pravděpodobně svědčí, za svou kariéru má na svém kontě řadu hitů včetně Levandulové, Štěstí je krásná věc, Kocour se schoulil na tvůj klín. Posledně jmenovaná písnička zazněla také na Regionu.

O šest let později než Petr Hapka se 13. května v americkém Michiganu narodil zpěvák Stevie Wonder. Od dětství slepý hudebník podepsal svou první smlouvu s nahrávací společností už ve svých dvanácti letech. Za svou kariéru spolupracoval také s řadou věhlasných umělců včetně Eltona Johna nebo kapely Rolling Stones.

V evergreenech jste slyšeli také Červenou řeku od Michala Tučného. Děti z mateřské školky přemýšlely, proč má voda v písničce barvu právě červenou; je to prý kvůli řepě.

Nechyběla ani pozvánka na koncert. Na Vysočině v polovině května hned dvakrát koncertuje Karel Plíhal – ve Žďáře nad Sázavou a Moravských Budějovicích.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.