Narození princezny Malenky. Pohádka Václava Čtvrtka o mladém květinovém králi, který hledá nevěstu

25. duben 2021

Královna květin zestárla a na trůn by měl nastoupit její syn. Nejdřív se však musí oženit. Co pro to musí udělat? Poslouchejte měsíc po odvysílání na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas.

Účinkují: Alfred Strejček, Blanka Waleská, Jaroslav Kepka, Alexandra Myšková, Jaroslava Pokorná, Josef Patočka
Napsal: Václav Čtvrtek
Dramaturgie: Eva Košlerová
Zvuk: Věra Hvězdová
Hudba: František Kováříček
Režie: Miloslav Disman
Natočeno: 1968

V království květin je to zavedené tak, že princ musí najít pravé semínko, zasadit je, zalévat a čekat, až mu vyroste nevěsta. Semínko hlídá malý zlý kouzelník a malá zlá kouzelnice. Žijí ve skleněném zámku na Skleněné hoře. Jsou zákeřní a mazaní. Navíc mají mluvící mušli, díky níž vědí, co kdo kde říká. A vyslechnou i hovor matky se synem v království květin. Na základě toho vymyslí ošklivou lest, jak získat moc. Královna matka synovi sice dá dobré rady na cestu, ale na to podstatné si musí přijít sám.

Václav Čtvrtek byl především mistrem malých forem. Napsal nepřeberné množství pohádkových příběhů, které se staly klenoty naší dětské pohádkové tvorby. Vzpomeňte např. Rumcajse, Křemílka a Vochomůrku, vodníky Čepečka nebo Česílka, formana Šejtročka, půvabnou vílu Amálku, makovou panenku a motýla Emanuela a další. Mnoho jeho drobných pohádkových próz bylo původně určeno přímo dětskému rozhlasovému vysílání; ostatně pan Čtvrtek stál přímo u zrodu rozhlasového skřítka Hajaji, který od roku 1961 každodenně posílá nejmenším posluchačů pohádku na dobrou noc.

Do tradičního vysílání řady nedělních rozhlasových pohádek však přispěl jen dvakrát: čertovským příběhem O tom draku z Turkových vrat a pohádkou Narození princezny Malenky. Tu poslední zařazujeme k 110. výročí narození Václava Čtvrtka a k 40. výročí úmrtí Miloslava Dismana.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.