Národní divadlo povede od srpna Jan Burian, ředitel Tylova divadla v Plzni

30. leden 2013

Vedení Národního divadla se od srpna ujme dosavadní ředitel Tylova divadla v Plzni Jan Burian. Pověření do funkce podepsala ministryně kultury Alena Hanáková.

Buriana doporučila ministryni odborná komise. Do 31. července českou první scénu dočasně povede pověřený provozně-technický ředitel Václav Pelouch.

Dosavadního ředitele Ondřeje Černého Hanáková odvolala na konci loňského roku prakticky z hodiny na hodinu. Proti jejímu rozhodnutí se vzbouřili umělci, což ministryni málem připravilo o funkci.

Nově jmenovaný ředitel Burian Radiožurnálu řekl, že se funkce ujme v srpnu a že chystá radikální proměnu Zlaté kapličky. Jednotlivé soubory by měly pracovat samostatněji a divadlo by se časem mělo proměnit ve veřejnoprávní instituci.

„To, co je ve strategie nové, je jasné vymezení toho, že jednotlivé soubory budou mít na starosti programové zaměření jednotlivých budov, že budou mít svá sídla a že se jednotlivé divadelní scény budou lépe profilovat. To znamená, že diváci budou vědět, že chodí na operní představení do Státní opery a na činohru do Stavovského divadla,“ řekl Burian.

Exkluzivní rozhovor s novým ředitelem Národního divadla Janem Burianem bude vysílat Radiožurnál v 17:37.

autoři: rep , ela , ak , Alina Holušová
Spustit audio