Napjaté vztahy v současné rodině rozkrývá hra Pod sněhem podle románu Petry Soukupové

20. leden 2019

Tři sestry, jízda v autě a bolavé rodinné vztahy. Tak by se ve stručnosti dal charakterizovat nový titul Jihočeského divadla Pod sněhem. Adaptaci psychologického románu Petry Soukupové uvádí budějovická činohra v české premiéře.

Tři sestry vyrazí autem plným věcí, dětí a psa za rodiči na oslavu otcových narozenin. Každá z nich je jiná, má jinou povahu. V autě řeší své problémy i vztahy mezi sebou a v celé rodině.

Divadelní adaptaci románu Petry Soukupové pro Jihočeské divadlo připravil David Košťák, režie se ujala Jana Kališová. „Petra Soukupová provádí takovou analýzu rodinného mikroklimatu, ona vždycky píše o rodině a jejích složitých vztazích, které nikdy nejsou idylické. Rodina, kde se nedá mluvit upřímně, kde se dusí pod sněhem všelijaké problémy, dávná ublížení, kde spolu lidé mluví jenom v tenzi nebo pokrytecky. Je to docela složité téma, ale zároveň podle mě velmi aktuální, protože dnes najít rodinu, kde panují hezké upřímné vztahy, je opravdu vzácnost,“ říká.

Tři sestry, které během rodinného setkání zkoumají vzájemné vztahy i samy sebe, hrají Natálie Drabiščáková, Daniela Šišková a Teresa Branna.

Podle ní je poselství hry jednoduché. „Že i přes všechny těžkosti, které život přinese, člověk musí zůstat sám sebou a musí se nějak obhájit, a že v rodině i mimo ni funguje pořád nějaká láska a nějaká úcta a musí se to vylavírovat,“ komentuje.

Je lákavé přijmout pomoc temných sil. Jihočeské divadlo uvádí hru Václava Havla Pokoušení

Jihočeské divadlo uvádí hru Václava Havla Pokoušení, slavnou parafrázi na Fausta

Slavnou parafrázi na Goethova Fausta připravilo Jihočeské divadlo. Absurdní drama Pokoušení o boji s nesmyslnými mechanismy totalitní moci i s pokušením, které napsal Václav Havel, nastudovala činohra v režii Ivana Krejčího.

Asi největší proměnou během hry projde matka v podání Daniely Bambasové. Z ušlápnuté domácí puťky se promění v rozhodnou a samostatnou ženu. „Je to zajímavá postava i v tom, že i přesto, že má už nějaký věk, se rozhodne řešit svoji rodinnou situaci docela překvapivě a hlavně odvážně,“ prozrazuje Daniela Bambasová.

A hostující Dušan Sitek v roli otce dodává: „Já si myslím, že se každý divák v tomhle příběhu najde. Ta komedie se jmenuje Pod sněhem a takové jsou i naše vztahy v rodině.“

Novou inscenaci Pod sněhem hraje činohra Jihočeského divadla v intimním prostoru Na půdě, takže diváci prožívají emoce a situace jednotlivých postav společně s nimi.

Na divadelní představení, které můžete vidět v Českých Budějovicích, zve kulturní magazín Kavárna. Dále připomíná výstavu Pochodeň číslo 1 – Jan Palach v Galerii Nahoře, nabízí recenzi nového českého filmu Cena za štěstí a představuje folkový cyklus Večery S.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.