Napětí do poslední chvíle. Dostane se Hasan spolu s českými reportérkami do Iráku?

15. květen 2015

Špinavé batohy dopadají na dno plechové kocábky. Hranice zavírá za čtyři minuty. Na blátivém břehu hraniční řeky Didžly leží desítky velkých pytlů od rýže nacpané vším možným. Dva mladí muži se snaží vyškrábat do kopce s ledničkou, o kus dál se jednomu z uprchlíků rozbil obrovský červený kufr. Postarší Syřan pomáhá nastoupit své manželce, která vypadá na omdlení. V paži má zabodnutou kanylu a muž drží v ruce její infuzi. Malá dcera svírá matčinu ruku a usedavě pláče. Tak vypadá syrsko-irácká hranice.

Že na přívoz mezi oběma zeměmi nakonec opravdu nastoupíme, jsme do poslední chvíle ani nedoufaly. Na druhé straně se vlní vlajka se žlutým sluncem. S úlevou pod ní za chvíli vystoupíme. Poslední dva dny se tu změnily v záchrannou misi. Náš „fixer“ Hasan se dostal do obrovských potíží. Když jsme po třech dnech práce v Sýrii dorazili na hranici, úředník mu odmítl vydat povolení k výstupu ze země. Se zahraničními novináři pracoval v Sýrii už mnohokrát a vždy se bez problémů vrátil. Teď je ale všechno jinak.

Na kurdských území v Sýrii, kde jsme se společně pracovali na frontové linii, vládne dost nepřehledná situace. Oblast ovládá levicově orientovaná milice YPG, což je v podstatě odnož známější PKK (Kurdská strana pracujících), která operuje v Iráku. Portréty společného vůdce Abdulláha Očalana visí téměř všude včetně nefunkčních lamp veřejného osvětlení. Rudé hvězdy doplňují i podobizny mučedníků, kteří padli v boji za svou ideologii.

Když projíždíte městem Kámišlí, musíte přesně vědět, kudy jet. Některé check pointy totiž ovládá Asadův režim, některé YPG

YPG ale spolupracuje také s režimem Bašára Asada a bojuje proti další z kurdských stran PDK podporované Masúdem Barzáním z Iráku. Do toho kurdské oblasti napadá Islámský stát, operuje tu i šíitské hnutí Hizballáh podporované Íránem a svou roli hraje i Fronta an-Nusrá.

Čtěte také

Bez vysoce postavených známých máte smůlu

Jen pro příklad. Když projíždíte městem Kámišlí, musíte přesně vědět, kudy jet. Některé check pointy totiž ovládá Asadův režim, některé YPG. A pokud máte povolení od YPG, nemůžete jezdit přes Asadovy checkpointy. YPG má pověst neohrožených bojovníků, kterým se podařilo vytlačit Islámský stát z kurdského města Kobání na syrsko-turecké hranici.

Jenže už se málo ví o tom, jaký režim zavádí na kurdských územích, které obsadily. Mají sice plné hlavy ideálů marxistického charakteru a často mluví o svobodě, ale na druhou stranu platí, že kdo není s nimi, nemá tu co dělat.

Nikdy nevíte, zda se přes hranice do Iráku skutečně dostanete, nebo ne

Mluví se o tom, že YPG financuje Asadův režim, aby politicky rozdělil Kurdy v Sýrii. YPG také obsadila všechny rafinerie a z jejich výnosů platí i válku proti Da‘iš, ale i své další politické cíle. Stručně řečeno, na kurdských územích v Sýrii není nic jednoduché, ani černobílé. Platí tu to, co kdysi i u nás v socialistickém Československu. Pokud nemáte vysoce postavené známé v YPG nebo PYD, což je politická strana navázaná na YPG, máte v mnoha věcech prostě smůlu.

Mojí zbraní jsou články, říká novinář Hasan

Z hranice se musíme vrátit zpět do města Kámišlí na úřad, kde se Hasan pokusí získat povolení k výjezdu ze Sýrie. Tam se dozvídá, že režim s ním má jiné úmysly. Ostatně jako s dalšími mladými muži. Má jít sloužit do YPG.

„Jsem novinář. Mojí zbraní jsou články, nechci bojovat za pochybné ideály. Chci se vrátit do iráckého Kurdistánu, kde mám svojí práci,“ nervózně nám říká před dveřmi ministra obrany syrských kurdských oblastí. Zapojujeme všechny páky, které máme. Hasan i my. On kontaktuje své vlivné přátele. Chodíme s ním na všechny mítinky. Když je potřeba, prosíme nebo ukazujeme na displeji našeho mobilního telefonu společnou fotku s Cemilem Bayikem, jedním z lídrů PKK.

U ministra obrany vyhrožujeme článkem, kde popíšeme diktátorské praktiky YPG. „Jestli chcete napsat, že jsme teroristé, klidně to napište,“ ukončuje nekompromisně debatu muž za stolem s odznakem s Öcalanovým portrétem na klopě. Druhý den jsme zase na hranicích a prostě to jdeme zkusit znovu. Bez Hasana neodejdeme!

Většina lidí odešla do utečeneckých táborů

Zbývá posledních 20 minut před uzavřením hranice. Hasan už to pomalu vzdává a říká, ať jdeme samy. Vcházíme do posledních dveří, které znamenají naši poslední naději. A konečně! Po 10 minutách proslovu, jak se místní pravidla odvodu do armády nesmějí porušovat, dostáváme štempl a můžeme na druhou stranu. Jsme všichni šťastní, i když strašně unavení.

Čtěte také

autoři: Jarmila Štuková , Lenka Klicperová
Spustit audio

Více o tématu