Nalezen dopis Beethovena

19. leden 2012

Unikátní dopis Ludwiga van Beethovena získal hudební institut Brahmse v německém Lübecku. V psaní plném škrtanců a oprav z roku 1823 si slavný skladatel stěžuje na nedostatek peněz a chatrné zdraví.

O existenci dopisu se vědělo, kde se ale nachází, nebylo jasné. Senzační objev přinesla teprve pozůstalost hudební pedagožky Renate Wirthové z Frankfurtu, která zemřela loni ve věku 91 let a která cennost zdědila od svého pradědečka. Byl jím harfista a skladatel Franz Anton Stockhausen, kterému Beethoven dopis adresoval v červenci 1823, 4 roky před svou smrtí. Téměř 180 let později leží nyní třístránkový dopis v Brahmsově institutu v Lübecku, který paní Wirthová v závěti jmenovala univerzálním dědicem rodinné pozůstalosti. Beethoven se v dopise obrací na Stockhausena, otce zpěváka a přítele Brahmse Juliuse Stockhausena s prosbou o pomoc najít zájemce, který by od něj koupil Missu Solemnis, mši, kterou zrovna dokončil a kterou považoval za své nejvýznamnější dílo. Tehdy třiapadesátiletý skladatel si kromě finančních problémů stěžuje také na potíže se zrakem. Na srdci mu také ležel osud synovce, jehož výchova byla nákladná a Beethoven chtěl, aby byl podporován také po jeho smrti.

Hodnotu dokumentu vyčíslili němečtí experti na 150 tisíc eur. Dopis s Beethovenovým podpisem je opatřen červenou pečetí, kterou skladatel před odesláním ještě rozlomil, aby mohl přidal další list papíru. Dokument je pro historiky nesmírně cenný, zejména z hlediska zkoumání Beethovenova rukopisu. Jak známo, jeho písmo nebylo nikdy příliš úhledné, ostatně otec jej velmi brzy vzal ze školy, aby se mladý Ludwig mohl plně věnovat hudbě. Při pohledu ma dopis, kterého se němečtí badatelé dotýkají pouze v gumových rukavicích, je patrné, jak se skladatelovo písmo stáčí doprava a působí neuspořádaně a impulzivně.

Aura rukopisu je enormní a sběratelé jsou za něj ochotni dát statisíce, třeba jako loni, když byl obyčejný nákupní lístek pouze se šesti slovy - napsaný rukou génia - vydražen za 60 tisíc eur. Dosud rekordní sumu - půl milionu švýcarských franků zaplatil před více než dvěma lety na aukci v Bazileji jeden německý sběratel, šlo o psaní, které bylo považováno za "druhou závěť" Beethovena.

Pozůstalost Renate Wirthové, která čítá na 20 kartónů a ve které byl nalezen také Beethovenův dopis, obsahuje i další skvosty, které budou předmětem důkladné analýzy. Oba její dědečkové byli totiž renomovaní hudebníci, kteří se přátelili s Johannesem Brahmsem - Emanuel Wirth, který hrál na violu v Joachimově kvartetu a zpěvák Julian Stockhausen. Lze tedy předpokládat, že pozůstalost, ve které se nachází například dosud neznámé fotografie slavných hudebníků, korespondence či dirigentská taktovka Stockhausena ze slonoviny, podá cenné svědectví o hudebním i společenském životě 19. a počátku 20. století.

Beethovenův dopis je v lübeckém Brahmsově institutu vystaven od středy 18. ledna do 29. ledna.

autor: zis
Spustit audio