Náladu můžou zlepšit i červené boty. Jak na sociální izolaci, radí Alekos Kufudakis

22. září 2020

Co s námi může udělat dlouhodobá sociální izolace v době koronaviru? Všechno je to otázka míry, podotýká psycholog Alekos Kufudakis.

„Přepracovaní a unavení lidé to třeba uvítali, patřím mezi ně. Průšvih je, když jsou v izolaci lidé, kteří s ostatními moc nepřijdou do styku. Radím jim, pustit si jednou za den souhrn zpráv a už se tím nezabývat. Když lidé jen sedí u televize a slyší o počtu mrtvých a nakažených, tak se z toho zblázní každý."

Dopřejte si osobní úlet i slabiku óm

Jak to udělat, abychom izolaci zvládli a vytěžili z ní to pozitivní? „Objevil jsem z jógy slabiku óm. Ráno vstanu, nadechnu se a řeknu hlubokým hlasem óm. Když jsme ve stresu, tak se nám zatne hruď nebo žaludek. Hluboké óm je jediný způsob, jak tyto svaly uvolnit,“ doporučuje Alekos Kufudakis.

K pohodě podle jeho slov přispívá i troška bláznovství. „Čtyřicet let mám kamaráda Tomíka. Když odjížděl do Německa za prací, tak jsme měli rozlučkovou party. On měl červené pantofle, já červené boty. Jeho bratr nás vyfotil, potlačil další barvy a nechal ty ostře červené boty. Když tu fotku vidím, tak se zasměju a je mi dobře. I dneska jsem si vzal červené boty. A nemusí to být boty, ale takový malý osobní úlet.“

Proč zveřejňujeme počty nakažených jen u koronaviru? Zvyšuje se v době covidu porodnost? Co říká na švédský model?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.