Nalaďte si Vánoce a konec roku na Radiožurnálu

19. prosinec 2013

Advent se chýlí k závěru a uspěchané předvánoční přípravy s ním. Za okny to na zasněženou štědrovečerní romantiku příliš nevypadá, ale na to už jsme si za poslední roky zvykli. Nezbývá než zkusit si doma navodit vánoční atmosféru jinak. Nevíte si rady? Nechte si poradit od nás!

Pokud zrovna nejste fanoušky vtíravého světla televizní obrazovky nebo už se vám přejedly romantické filmy, pohádky a koledy, zkuste si o letošních svátcích naladit Radiožurnál. Koktejl hudby, reportáží, zajímavých hostů a komentářů vás rozhodně nezklame.

A začít můžete už o posledním předvánočním víkendu. Sobotní Doteky víry vám představí režiséra Otakára Mariu Schmidta a jeho životní i pracovní partnerku Janu Kristinu Studničkovou, jejichž nejnovější film Misie bude ČT 2 vysílat na Štědrý den. S moderátorkou Evou Hůlkovou si budou povídat nejen o svém filmu, ale také o tom, co pro ně jako pro věřící Vánoce znamenají.

V neděli 22. prosince je pro vás připraven předvánoční Zápisník zahraničních zpravodajů. V reportáži Jiřího Hoška ochutnáte vánoční pudink a Klára Stejskalová vás pozve na prohlídku německých vánočních ozdob. Ľubica Zlochová pro vás zase na neděli připravila vánoční elixír – co to je, se nechte překvapit.

Rozhovory se zajímavými hosty dvakrát denně

O svátcích se můžete těšit také na řadu zajímavých hostů. V pondělí 23. prosince si moderátorka Lucie Výborná do vysílání Dopoledního Radiožurnálu pozvala husitského kněze a vězeňského kaplana Aleše Jalůšku.

Následující tři sváteční dny vám pak nabídnou hned dvakrát tolik Hostů Radiožurnálu, než jste zvyklí. Kromě tradičního dopoledního hosta se můžete na rozhovor těšit i po 14. hodině v rámci odpoledního vysílání.

Hostem úterního, štědrodenního vysílání budou dvě dámy, legendy české kulturní scény – dopoledne zpěvačka Marta Kubišová a odpoledne herečka Jiřina Bohdalová v doprovodu svého dvorního režiséra Zdeňka Zelenky. Ve středu do studia Radiožurnálu zavítá bývalá kuchařka Václava Havla Irena Košíková a odpoledne bude Petr Král zpovídat Alenu Vopelákovou z Armády spásy.

Na Štěpána přijal pozvání Patricie Strouhalové do dopoledního Hosta Radiožurnálu hlavní kurátor Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou Petr Nový a odpoledne se můžete těšit na povídání s rozhlasovou režisérkou Markétou Jahodovou. Pátečním hostem Dopoledního Radiožurnálu bude módní návrhářka Blanka Matragi.

Konec roku na Radiožurnálu

A jak to bude na Radiožurnálu vypadat po Vánocích? Doteky víry v sobotu 28. prosince nabídnou rozhovor se slavným betlemářem Blahoslavem Lukavcem. Eva Hůlková si s ním bude povídat samozřejmě především o jeho celoživotní vášni k betlémům i o výstavě Pohádkové Vánoce v Betlémské kapli, kterou pořádá.

A silvestrovskou náladu spojenou s bilancemi uplynulého roku navodí nedělní Zápisník zahraničních zpravodajů, jehož autoři pro vás vybrali, jak velí mnohaletá tradice, ty nejzajímavější reportáže z celého roku. Vysíláme ho 29. prosince po 9. hodině.

V poslední den roku si nezapomeňte naladit silvestrovský zpravodajský speciál. Začne na Radiožurnálu ve 22.00, jeho průvodcem bude i letos Jan Pokorný. Do vysílání budou vstupovat reportéři a v přímém přenosu a zprostředkují posluchačům různé podoby konce roku na mnoha místech České republiky i Evropy. Na 1. ledna jsou pak připravena přání pro posluchače Radiožurnálu od deseti osobností České republiky.

autor: and
Spustit audio