Nakupujete v koutku s „prošlými“ potravinami? Koledujete si o malér!
V posledních měsících se zvýšila kritika kvality českých potravin. Co dělat, abyste si domů nepřinesli potravinu, která vám může ublížit (nebo kterou hned vyhodíte)?
Kvalita potravin v našich obchodech je opravdu rozdílná. Těch nekvalitních by podle Jana Dostálová z Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT Praha už moc být nemělo. Horší ale je, že ty špatné nejspíš jenom podle chuti nepoznáte.
Jak poznat špatnou kvalitu
„Současné kořenící směsi jsou už tak úžasné, že dokážou zamaskovat i špatnou kvalitu výrobků,“ popisuje Dostálová. Můžete to ale poznát na textuře, tj. tvrdosti, pevnosti a dalších ukazatelích. A pokud ale v marketu narazíte na koutek, kde nabízejí prošlé jogurty, vyhněte se mu obloukem.
Víte, že...
za nezávadnost výrobků s minimální trvanlivostí ručí prodejce
Spotřebujte do vs. Minimální trvanlivost
„Jogurty a další potraviny z kategorie ,Spotřebujte do‘ se už podle zákona vůbec nabízet nesmějí. Ty s ,minimální trvanlivostí‘ ano. Ale ne v jednom regále,“ varuje. Do kategorie ,Spotřebujte do‘ patří třeba mléčné a masné výrobky. Minimální trvanlivost najdete u cukru, luštěnin, konzerv.
Jak se kontroluje kvalita potravin- potraviny rostlinného původu kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI)
- za potraviny živočišného původu odpovídá veterinární správa (jejich výrobu)
- kontroly cen výrobků patří do gesce České obchodní inspekce (ČOI)
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.