Najít svůj hlas – chladný, jasný a vyrovnaný. Švýcarská jazzmanka Lucia Cadotsch v Sedmém nebi Jaromíra Honzáka

21. leden 2024

Loni v květnu vyšlo jedno z těch pozoruhodných alb, která vycházejí, aniž by vzbudila větší rozruch. Doba je už taková – o tu nejzajímavější hudbu se zajímá jen hrstka posluchačů a tomu odpovídá mediální pokrytí.

Jaromír Honzák ve svém lednovém Sedmém nebi pouští a komentuje hudbu švýcarské a v Berlíně usazené hudebnice Lucie Cadotsch, konkrétně její album AKI.

Jako sólistka debutovala v roce 2016 svým komorním triem Speak Low, s Petterem Eldhem na kontrabas a Otisem Sandsjö na tenor saxofon. Projekt se vyznačoval hlubokým ponorem do světa jazzových standardů a lidových písní, který přerámoval se svobodou a odvahou moderní remixové kultury. Časopisy The Guardian a DownBeat udělily albu maximální hodnocení a druhý jmenovaný jej zařadil do svého seznamu nejlepších alb roku.

Pro každého jazzového hudebníka je nejdůležitější (a pro některé i nejobtížnější) najít hlas, který patří jen jemu a který, když ho jednou uslyšíme, už jen tak nezapomene. Lucia Cadotsch našla svůj hlas – chladný, jasný a vyrovnaný – během let studia, ale výsledek zní jako ta nejpřirozenější věc na světě, jako by byla od samého začátku plně formovaná. Po nalezení tohoto hlasu je dalším testem pro umělce najít nebo vytvořit prostředí, ve kterém se může rozvíjet. Během své kariéry Cadotsch prozkoumala řadu hudebních prostředí, která doplňují a posilují její vlastní originalitu. Zároveň reaguje na potřebu jazzu žít v přítomnosti tím, že se zapojuje do dialogů s jinými idiomy.

Spustit audio