Nádraží v Chotyni je nově na seznamu kulturních památek. Obec tam chce skautskou klubovnu

Nádraží v Chotyni na Liberecku zařadilo ministerstvo kultury na seznam kulturních památek. Vlastník stavby, Správa železnic, má v úmyslu nevyužívané nádraží zbourat. Někteří obyvatelé Chotyně ale budovu považují za dominantu obce. Chtějí tam zřídit skautskou základnu.

Chotyně o záchranu stavby z roku 1859 usiluje dlouhodobě. Podle vedení obce totiž tamní skauti nemají kvalitní zázemí a budova nádraží je prý na klubovnu vhodná. Na záchranu nádraží vznikla i petice, kterou podepsalo více než tisíc lidí. Záměr na zachování a rekonstrukci budovy podporuje i Liberecký kraj.

Chátrající budova nádraží v Chotyni

Správa železnic plánuje nevyužívanou nádražní budovu strhnout a nahradit ji jednoduchou zastávkou. Zbourání historicky cenného objektu, aby na stejném místě mohl vyrůst pouhý přístřešek, je podle názoru Ministerstva kultury ČR neakceptovatelné. A to nejen z hlediska památkové péče, ale i z pohledu cestujících. Těm by takové řešení přineslo podle ministerstva snížení komfortu. 

Chátrající budova nádraží v Chotyni

Podle mluvčí Nely Friebové už Správa železnic rozhodnutí Ministerstva kultury ČR obdržela a seznamuje se s jeho závěry. Zároveň zváží,jestli proti němu v zákonné lhůtě 15 dnů podá rozklad.

autoři: Eva Malá , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související