Náchodští studenti si sáhnou na dějiny z blízka. Natočí pro Post Bellum pamětnické zpovědi

11. říjen 2018 10:32

Dva týmy dobrovolníků z náchodské Obchodní akademie se pustily do audiovizuálního mapování pamětnických zpovědí pro organizaci Post Bellum. Na seznamovací schůzce s koordinátorkou projektu Příběhy našich sousedů byli s mikrofonem i reportérka Lucie Peterková. 

Děti se učí novinařinu a oživují vzpomínky broumovských pamětníků. Projekt Příběhy našich sousedů

Projekt Příběhy našich sousedů oživuje vzpomínky broumovských pamětníků

V úterý 20. března 2018 se od 16 hodin v sále Dřevník broumovského kláštera uskuteční slavnostní prezentace projektu Příběhy našich sousedů, který dokumentární tvorbou přibližuje vzpomínky pamětníků z Broumovska. 

Na první schůzce prvákům z náchodské Obchodní akademie vysvětlila koordinátorka projektu Příběhy našich sousedů Noemi Sáričková, jak obvykle vznikají záznamy pro Paměť národa a organizaci Post Bellum. Studenti, kteří se přihlásili, si tedy nejprve musí ve svém okolí najít respondenta, jehož příběh, ovlivněný dějinami, natočí.

„Pamětník nemusí být někdo starý, ale spíš někdo, kdo zažil něco, co ovlivnilo naše dějiny," říká Noemi Sáričková.

Mladí lidé se tedy postupně při seminářích naučí pracovat s audiovizuální technikou a sami si připraví scénář pro natáčení. Postupně vytvoří dva medailony. Jeden zhruba pětiminutový a druhý asi na minutu. Ten v závěru odprezentují spolu s ostatními týmy v aule hradecké Univerzity.

Náchodští studenti se pustí do audiovizuálního mapování pamětnických zpovědí pro organizaci Post Bellum

Za zapojením dvanácti náchodských studentů stojí učitelka Jana Drašnarová: „Informace o projektu jsem získala e-mailem a řekla jsem si, že se z něj mohou studenti hodně naučit."

A vypočítává plusy, které to mladým lidem přinese: „Naučí se jak pracovat s technikou, jak pracovat s videem. To má v dnešní době pro ně určitě budoucnost. Navíc je to v době youtuberů i zajímá. A navíc je to možnost, jak si sáhnout na dějiny z blízka. Přijde mi, že to pro studenty opravdu může být velké obohacení."

Čtěte takéPříběhy našich sousedů

Při prvním setkání už si tedy budoucí dokumentaristé zkoušeli modelové oslovení pamětníka.

„Myslím si, že to bylo velmi příjemné setkání. Studenti byli možná na začátku trošku zmatení. Nevěděli do čeho jdou. Ale moc mne potěšilo, že se po tom našem prvním setkání rozhodli, že budou pokračovat. Že chtějí nahrávat pamětníky. Tak věřím, že to bude dobrý projekt," uzavírá první setkání Noemi Sáričková, která bude i dál studentům při práci pomáhat, protože na dokumentu budou pracovat až do března příštího roku.

Náchodští studenti se pustí do audiovizuálního mapování pamětnických zpovědí pro organizaci Post Bellum
autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související