Na židli stejně nevydržíte! Mutanti hledaj východisko i z koncertů na sezení

19. prosinec 2022

Kapela Mutanti hledaj východisko existuje už osm let a za tu dobu nahrála tři alba a šest singlů. Z původně malého studentského projektu se stala ambiciózním uskupením, které se nedá jednoduše zařadit do běžné rapové škatulky. Ve své tvorbě Mutanti rádi překonávají hranice. Například na desce PLSCVTGTUAUVGTU najdete téměř čtrnáct minut dlouhý track, který je zároveň sci-fi povídkou. Přišla tedy i otázka, jak vznikají písničky a jestli jsou jejich děti inspiračním zdrojem.

Pod názvem Mutanti hledaj východisko vystupují dva spolužáci z pražské DAMU  rapper a textař Jan Vejražka a Jiří Konvalinka, který má na starost instrumentální složku kapely. Na Radio Wave se vrací po šesti letech, kdy odehráli velký koncert v prostoru rozhlasového nahrávacího studia S1.

Čtěte také

Mutanti za sebou mají v letošní sezoně také tři vyprodané koncerty v prostorách pražského Platenária s velkoplošnými prostorovými projekcemi. S těmi pomáhal grafický designér Josef Lepša, který je s tvorbou vizuálů kapely dlouhodobě spojen. Jaké bylo hrát pro diváky, kteří sedí?

„První koncert byl zajížděcí, kdy jsme vlastně moc nevěděli, jaký to bude. A bylo to hodně sedací. Na těch dalších dvou už se nám v určitej moment lidi podařilo zvednout,“ vypráví Jan. „Celkově je to takovej jinej zážitek, lidi si třeba ze začátku musí zvyknout na ty projekce, co se děje, a zorientovat se,“ dodává Jiří.

Na příští rok má kapela naplánované vydání nového alba a další koncerty v pražském Planetáriu, hned zkraje roku 2023.

Vznikne někdy fotbalová hymna v jejich podání? Jaký název bude mít nové album? Je pravda, že se lidé nechávají tetovat motivy z jejich tvorby? A jakými? Poslechněte si celou Radio Wave Studio Session s kapelou Mutanti hledaj východisko!

autor: Bořek Joura

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.