Na západní Ukrajině hledali válečné stopy historici z Jindřichova Hradce

3. srpen 2017

I po sto letech je možné najít stopy po bojištích první světové války. V oblasti Haliče na dnešní západní Ukrajině po nich v polovině července pátrali jindřichohradečtí vojenští historici. V místě totiž položili život i vojáci ze 75. pěšího pluku z Jindřichova Hradce.

„Prvopočátek všeho byl u našeho kamaráda Ládi Holického z Okrouhlé Radouně, protože ten dlouhá léta pátral se svojí rodinou po tom, kde zahynul jeho praděda během první světové války. Nakonec se dozvěděl, že zahynul u Starého Martinova na současné Ukrajině,“ vysvětluje Vladislav Burian z Klubu historie letectví.

Po stopách první světové války na západní Ukrajině pátrali účastníci expedice nazvané Hodov 2017 formou takzvané rekognoskace. „Dohodli jsme se, že tam pojedeme se starými fotografiemi a mapami, budeme to procházet a porovnávat staré s novým. Zároveň jsme se dohodli, že v terénu do těch starých map z archivu dokreslíme nové poznatky,“ říká Vladislav Burian.

Jedním z míst, které expedice hledala, byla kóta 363 u Cebrowa. Kříž z ní teď můžou lidé vidět na hřbitově v Jindřichově Hradci.

Místo bylo během první světové války významným strategickým bodem. „V květnu 1916 došlo k tomu, že rakouské vedení nechalo tu kótu odpálit náloží, aby nepadla do rukou Rusů, protože to bylo velmi strategické místo. Kdo ovládal tuto kótu, ovládal vlastně i celé bojiště,“ dodává další člen expedice, provozovatel Muzea opevnění Klášter Miloslav Sviták.

Vojáci 75. pěšího pluku z Jindřichova Hradce kótu ovládali do roku 1916, kdy se museli při Brusilovově ofenzivě stáhnout ke Zborovu. I tam se členové expedice vypravili. „V místech, kde bojovali pětasedmdesátníci, jsou dneska rozsáhlá pole. Zbytky zákopů byly v rámci slučování mezí zakopány, takže dnes hledat v těch polích je velice těžké. Právě v lokalitě Hodova jsme objevili určité zbytky zákopů, dokonce i celé linie,“ popisuje Miloslav Sviták.

Jindřichohradečtí vojenští historici jeli na Ukrajinu pátrat po bojištích první světové války

Během expedice po západní Ukrajině narazili i na stopy možného masového hrobu, který zatím není v záznamech ministerstva obrany. Teď budou pátrat po tom, zda spadá do období první nebo druhé světové války. „Chceme to zkusit přes zimu dopátrat v archivech a předpokládáme, že na jaře nebo podzim příštího roku tam dojedeme už s konkrétními archivními materiály,“ doplňuje Vladislav Burian.

S výsledky pátrání po stopách příslušníků 75. pěšího pluku na Ukrajině seznámí i veřejnost. Na podzim plánují v Jindřichově Hradci řadu přednášek.

autor: hoch
Spustit audio